Saus: maak een koud sausje van mayonaise, een lepel vocht
uit een bokaaltje opgelegde augurkjes, mierikswortelcrème,
lookpasta, tomatenconcentraat en mosterd. Meng met een
flinke scheut Cognac.
Champignons: snijd de champignons in dunne plakjes. Hak
sjalotjes en knoflookteentjes in een fijne brunoise. Bak de
champignonschijfjes tot bijna alle vocht verdwenen is en ze
een mooie diepbruine kleur hebben. Doe er nu de sjalotjes
met knoflook bij en roerbak nog een paar minuten. Giet er een
half glas Noilly Prat en een paar flinke scheuten Jack Daniel’s
Smooth Original (barbecuesaus) bij en laat even inkoken tot
de alcohol verdampt is. Meng de bereiding met een paar
eetlepels zure room. Niet té veel room, want deze bereiding
komt vrijwel bovenop de andere onderdelen van de Swiss
burger en mogen niet te nat zijn zodat ze er niet afglijden.
Veldsla en tomaat: kies voor kleine veldsla of een andere
bladgroente zoals waterkers. Was grondig om alle zandresten
te verwijderen. Zwier droog en bewaar koel tot gebruik. Snijd
enkele tomaten in de lengte op schijven van één centimeter.
Spoel de zaadjes weg onder de kraan. Bewaar koel.
Spek: kies voor het Zwitserse grison-vlees. Dat is super
mager gerookt rundsvlees met de smaak van het vette varken
maar zonder het vet. Bak de velletjes grison in een droge
antikleefpan tot ze krokant zijn.
Zwitserse hamburger - Swiss burger
ingrediënten - info
mayonaise
augurkjes
mierikswortelcrème
lookpasta
tomtenconcentraat
mosterd
champignons
sjalotjes
vers knoflook
Noilly Prat
Cognac
JD Smooth Original
zure room
veldsla
tomaten
grison
Gruyère
rundsgehakt
peper en zout
boter
buns
rösti
Kaas: een échte Swiss burger verdient échte Zwitserse
Gruyère, zonder gaten dus. Iets duurder in aankoop, maar niet
te krenterig zijn want dit ingrediënt maakt het smaakverschil
met een gewone cheeseburger.
Vlees. Kies voor het vlees van de burgers voor 100% rund en
liefst met een ‘stamboom’ zoals agnus beef of limousin. Ik heb
ervoor gekozen om het niet met andere ingrediënten te
mengen behalve peper en zout, net om de authentieke smaak
van het kwaliteitsvolle vlees te bewaren.
Vorm van het vlees platte schijven en bak de burgers een
viertal minuutjes aan elke kant. Controleer met een spiesje of
er helder vocht uitstroomt. Dan zijn ze OK. Verminder het vuur,
leg een paar sneetjes Gruyère op de burgers, sluit de pan en
laat een tweetal minuutjes staan tot de kaas half gesmolten is.
Broodjes: je kan ze zelf maken, maar ik heb gekozen voor
broodjes die je thuis net nog een paar minuutjes moet
afgebakken in een oven. Halveer ze en begin dan aan het
leuke werk.
De montage: de volgorde van de opbouw, van onder naar
boven is: het platte stuk van het broodje, ingeborsteld met een
beetje van de saus. Daarop fijngesneden augurkjes, een bedje
veldsla, een flinke schep saus, schijfjes tomaat, krokant
grisonvlees, een burger met kaas, een flinke schep van de
champignonbereiding. Sluit met de bovenkant van het broodje
en fixeer met een barbecuespiesje in hout.
Op het bord: de Swiss burger, met rösti of indien je dat liever
hebt, gewone frietjes en de rest van de saus.