ingrediënten - info
geitenvlees
rode wijn
laurier
salie
rozemarijn
tijm
peperoncino
Neem een, bij voorkeur, gietijzeren kookpot en doe daarin
wildfond, rode wijn en een kruidenmengeling van rozemarijn,
tijm, salie en laurier. Voeg gepelde tomaten uit blik toe. Breng
zachtjes op temperatuur.
Bak ondertussen in een pan in halve maantjes gesneden uien
met op schijfjes gesneden gepelde knoflookteentjes.
Bestuif een geitenbout met bloem, kruid met peper en zout en
bak rondom bruin. Leg het vlees in de kookpot, voeg de ui-
bereiding toe en één gedroogd pepertje (peperoncini). Bega
niet de vergissing om er méér dan eentje in te doen of het
wordt een ‘diabolo’-versie.
Laat nu het stoofpotje sudderen op laag vuur tot het vlees
zacht is. Dat is, afhankelijk van het gewicht, één tot 1 ½ uur. Je
kan het ook sous vide bereiden, maar dat is hier niet gebeurd.
Neem de geitenbout uit de saus. Laat nog even inkoken en
bind de saus indien gewenst.
geitenbout op de wijze van Molise
Geit. Het zit niet in ons culinair DNA. Jammer, want het is
een ware delicatesse. Wij hebben het ontdekt in
Griekenland en teruggevonden in Italië. Ook in Frankrijk
staat het hier en daar wel op het menu. Wat is het
probleem in onze omgeving? Blijkbaar niet rendabel
genoeg om te commercialiseren. Dubbel jammer. Maar
wie zoekt die vindt! Hier een Italiaans receptje:
geitenvlees op de wijze van Molise.
Op foto wordt dit gerechtje aan tafel geserveerd, in échte
retrostijl. Serveren aan tafel geeft minder mogelijkheden
om ‘schilderijtjes’ op het bord te toveren, maar het is wel
gezellig en een blijk van respect voor de individuele
wensen van de gasten.
tijm
wildfond
vloeiende bloem
olijfolie
ui
knoflook
zout
ontvelde tomaten