ingrediënten - info
kalfsgebraad
kippenbouillon
wortel
ui
selder
prei
knoflook
tijm
Snijd de wortel, ui, selder en prei in grove stukken en doe ze
samen met geplet knoflook, kruidnagel, tijm, laurier, peper en
zout in de kippenbouillon. Breng aan de kook en verminder
daarna het vuur.
Leg het stuk vlees in de bouillon en laat 45 minuten zacht
pocheren (net onder het kookpunt). Haal het vlees uit de
bouillon en laat het afgedekt afkoelen.
Voor de tonnatosaus: de basis voor de tonijnsaus is een
klassieke mayonaise. Mix de tonijn met de mayonaise tot een
gladde saus. Voeg ansjovisfilets en kappertjes toe. Mix
opnieuw, eventueel met wat kookvocht. Werk af met wat
citroensap, peper en zout.
Snijd het vlees in zeer dunne plakjes. Leg het in waaiervorm
op de borden en oversaus. Werk af met kappertjes en rucola.
Foto boven: presentatie met gnocchi en geraspte
Parmezaan. Een échte Italiaan zal hiervan gruwen, maar als
hoofdschotel past het wel in ons Belgisch eetpatroon.
vitello tonnato - kalfsvlees in tonijnsaus
Ik vind het steeds leuk als een gerecht een geschiedenis
heeft. Dan heb je niet alleen iets om erover te vertellen
aan tafel, maar het is vaak ook interessant om weten.
Vitello tonnato is op-en-top van Italiaanse origine en meer
bepaald uit de regio Piëmonte. Maar Italiaanse emigranten
introduceerden het in Zuid-Amerika. Het werd in
Argentinië een enorm succes. Het is er uitgegroeid tot een
nationaal gerecht dat met Kerstmis op tafel komt.
Of zoals de Argentijnen het zelf zeggen: “La receta del
vitel toné es uno de los platos mas valorados de forma
national. El vitel toné es un plato clasico para las
navidades”
kruidnagel
laurier
peper en zout
mayonaise
tonijn uit blik
ansjovisfilets
kappertjes
citroen
rucola