kalfsvlees in tonijnsaus
ingrediënten - info kalfsgebraad kippenbouillon wortel ui selder prei knoflook tijm
Snijd de wortel, ui, selder en prei in grove stukken en doe ze samen met geplet knoflook, kruidnagel, tijm, laurier, peper en zout in de kippenbouillon. Breng aan de kook en verminder daarna het vuur. Leg het stuk vlees in de bouillon en laat 45 minuten zacht pocheren (net onder het kookpunt). Haal het vlees uit de bouillon en laat het afgedekt afkoelen. Voor de tonnatosaus: de basis voor de tonijnsaus is een klassieke mayonaise. Mix de tonijn met de mayonaise tot een gladde saus. Voeg ansjovisfilets en kappertjes toe. Mix opnieuw, eventueel met wat kookvocht. Werk af met wat citroensap, peper en zout. Snijd het vlees in zeer dunne plakjes. Leg het in waaiervorm op de borden en oversaus. Werk af met kappertjes en rucola. Foto boven: presentatie met gnocchi en geraspte Parmezaan. Een échte Italiaan zal hiervan gruwen, maar als hoofdschotel past het wel in ons Belgisch eetpatroon.

vitello tonnato - kalfsvlees in tonijnsaus

Ik vind het steeds leuk als een gerecht een geschiedenis heeft. Dan heb je niet alleen iets om erover te vertellen aan tafel, maar het is vaak ook interessant om weten. Vitello tonnato is op-en-top van Italiaanse origine en meer bepaald uit de regio Piëmonte. Maar Italiaanse emigranten introduceerden het in Zuid-Amerika. Het werd in Argentinië een enorm succes. Het is er uitgegroeid tot een nationaal gerecht dat met Kerstmis op tafel komt. Of zoals de Argentijnen het zelf zeggen: “La receta del vitel toné es uno de los platos mas valorados de forma national. El vitel toné es un plato clasico para las navidades”
kruidnagel laurier peper en zout mayonaise tonijn uit blik ansjovisfilets kappertjes citroen rucola
receptinfo

kalfsvlees

in tonijnsaus

vitello tonnato

ingrediënten - info kalfsgebraad kippenbouillon wortel ui selder prei knoflook tijm
Snijd de wortel, ui, selder en prei in grove stukken en doe ze samen met geplet knoflook, kruidnagel, tijm, laurier, peper en zout in de kippenbouillon. Breng aan de kook en verminder daarna het vuur. Leg het stuk vlees in de bouillon en laat 45 minuten zacht pocheren (net onder het kookpunt). Haal het vlees uit de bouillon en laat het afgedekt afkoelen. Voor de tonnatosaus : de basis voor de tonijnsaus is een klassieke mayonaise. Mix de tonijn met de mayonaise tot een gladde saus. Voeg ansjovisfilets en kappertjes toe. Mix opnieuw, eventueel met wat kookvocht. Werk af met wat citroensap, peper en zout. Snijd het vlees in zeer dunne plakjes. Leg het in waaiervorm op de borden en oversaus. Werk af met kappertjes en rucola. Foto boven: presentatie met gnocchi en geraspte Parmezaan. Een échte Italiaan zal hiervan gruwen, maar als hoofdschotel past het wel in ons Belgisch eetpatroon. Foto onder: een variant met kalkoengebraad. Even sappig, even lekker als je het op dezelfde wijze klaarmaakt: niet braden, wel pocheren.
Ik vind het steeds leuk als een gerecht een geschiedenis heeft. Dan heb je niet alleen iets om erover te vertellen aan tafel, maar het is vaak ook interessant om weten. Vitello tonnato is op-en-top van Italiaanse origine en meer bepaald uit de regio Piëmonte. Maar Italiaanse emigranten introduceerden het in Zuid-Amerika. Het werd in Argentinië een enorm succes. Het is er uitgegroeid tot een nationaal gerecht dat met Kerstmis op tafel komt. Of zoals de Argentijnen het zelf zeggen: “La receta del vitel toné es uno de los platos mas valorados de forma national. El vitel toné es un plato clasico para las navidades”
Ingrediënten Bereiding
kruidnagel laurier peper en zout mayonaise tonijn uit blik ansjovisfilets kappertjes citroen rucola
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige