boterbabbelaars
21 gram azijn
100 gr suiker
15 gr boter ongezouten
Breng 40 gram water met de azijn aan de kook. Doe er de
suiker, boter en zout bij en roer tot de suiker volledig opgelost
is. Laat een kwartiertje inkoken tot een dikke, stroperige
massa.
Is de karamel mooi bruin, neem er dan een koffielepeltje van
af en giet dit in een kommetje ijskoud water. Als het bolletje
hard wordt is de boterbabbelaar klaar.
De babbelaars of ‘súkerspekken’ werden vroeger door de
Zeeuwse huisvrouwen thuis gemaakt. Soms zelfs ‘à la
minute’ voor bij de koffie bij onverwacht bezoek. De
charme van dit snoepje is immers de eenvoud in
bereiding.
Info:
Bakkersinbedrijf.nl
Medioburgum-walacra.nl
Giet deze massa op een vel bakpapier op een ovenschotel en
snijd de karamel in lange linten van een centimetertje breedte.
Knip na een tijdje afkoelen de linten met een schaar in stukjes.
Laat de boterbabbelaars verder afkoelen.
Naar een recept van het Nederlands Bakkerijmuseum Het
Warme Land
1 gram zout
1 eetlepel boter om in te
vetten