loempia’s uit de oven
De vulling:
kipfilet
kippenbouillon
hamblokjes
wortelen
prei
ui
sojascheuten
knoflook
peper en zout
wokolie
sesamolie
sojasaus
eieren
peper en zout
Maak de loempiavellen. Zeef de bloem met het maïszetmeel
en het zout. Klop een ei los met een scheutje water. Meng
beiden met een garde en voeg al kloppend geleidelijk meer
water toe. Het beslag moet veel dunner zijn dan dat van
gewone pannenkoeken. Je zal daarvoor minstens een half
litertje of zelfs meer water nodig hebben.
Laat dit nu afgedekt een half uurtje rusten in de koelkast.
Verhit een pannenkoekenpan op middelhoog vuur. Vet de
bodem in met wat wokolie. Roer het beslag opnieuw glad.
Gebruik een kleine pollepel en verdeel een dun laagje beslag
over de bodem van de pan. Giet overtollig beslag weer terug.
Bak 2 minuutjes tot de pannenkoek loskomt van de bodem.
Die hoeft niet te kleuren, maar moet wel droog zijn. Laat nog 1
minuut bakken aan de andere kant.
Leg de vellen naast elkaar op een vel aluminiumfolie op het
werkblad om af te koelen. Stapel ze pas als ze afgekoeld zijn.
ingrediënten - info
De loempiavellen:
200 g (volkoren)
patisseriebloem
60 g maïszetmeel
1 ei
1 tl zout
Het vullen en bakken. Klop een ei los. Spreid een loempiavel
uit en strijk de rand rondom in met het ei. Leg er een hoopje
van de vulling op. Plooi eerst de onderste deel van het vel
over de vulling en dan de zijkanten binnenwaarts. Rol het vel
verder op naar boven toe tot een mooi pakje.
Leg de loempia’s op een vel bakpapier op een bakplaat en
borstel ze in met wokolie. Zet de bakplaat ongeveer 15
minuten in een oven voorverwarmd op 200°C op hete lucht.
Hou het bakken wel in de gaten. De loempia’s moeten net
zoals in de friteuse, goudbruin en krokant worden, maar
mogen niet verbranden.
Loempia’s, zoveel gemakkelijker om ze kant-en-klaar te
komen, maar véél leuker om zelf te maken. En je weet wat
je eet. Bovendien vrij eenvoudig om maken, met slechts
één stressmomentje: het deeg moet nét dun genoeg zijn
om er elastische velletjes van te maken die niet
uiteenvallen als je ze vult.
De vulling die hier gebruikt wordt, kan je nog oppimpen
met bijvoorbeeld verse koriander, glasnoedels, shii-take
en wat je Oosterse inspiratie je ingeeft.
Wil je de loempia’s frituren in plaats van bakken in de
oven, doe dat dan met olie op 180°C en net zolang tot ze
mooi goudbruin en knapperig geworden zijn.
De vulling. Gebruik enkel de witte stam van de prei. Snijd die
in stukken van een vijftal centimeter en vervolgens in zeer fijne
reepjes. Kuis een paar fijne worteltjes en snijd ze eveneens in
zo dun mogelijke reepjes van 5 cm. Snijd een ui in halve-
maantjes en maak de lamelletjes los. Plet een paar
knoflookteentjes in een lookpers. Maak de sojascheuten
schoon.
Sauteer al deze groenten samen een paar minuutjes in een
hete pan met wokolie. Breng op smaak met sojasaus, een
beetje sesamolie, peper en zout. Laat afkoelen.
Maak een egale dunne eierkoek van een paar losgeklopte
eieren. Kruid met peper en zout. Laat de omelet afkoelen en
snijd ze op reepjes.
Breng een half kookpotje kippenbouillon aan de kook en
verminder dan het vuur. Snijd de kipfilets overlangs doormidden
en pocheer ze een kwartiertje in de bouillon tegen het kookpunt
aan. Laat de kipfilets uitlekken en afgedekt afkoelen. Pluk de
kipfilets in kleinere reepjes. Meng de kippenreepjes met de
hamblokjes, de eierreepjes en de groenten.
meer recepten met pluimvee: