kroppkakor
ontbijtspek
boter
peper en zout
peterselie
gedroogde gebakken uitjes
De botersaus:
4 delen boter
1 deel vloeiende bloem
vleesbouillon
Het aardappeldeeg. Kook de aardappelen in gezouten water.
Pureer ze met een aardappelstamper in een kom en laat ze
afkoelen. Meng met een losgeklopt ei en de bloem. Kneed met
de hand en maak er een stevig droog deeg van, dat aanvoelt
als brooddeeg.
De vulling. Snijd een centimeter dikke schel gekookte ham
voor de vulling in kleine blokjes. Schil de ui en hak deze fijn.
Bak het vlees in wat boter en voeg de gesneden ui toe. Laat
ongeveer 3 minuten bakken. Kruid met peper en zout.
Afwerking. Leg het aardappeldeeg op een met bloem
bestoven werkblad en vorm het tot een rol. Verdeel die in
gelijke delen. Rol elk stuk deeg tot een rond broodje. Maak
een kuiltje in het broodje en vul het met 1 à 2 eetlepels van het
gebakken vleesmengsel. Knijp samen en vorm opnieuw tot
een broodje. Bestuif de ballen met bloem.
Breng een pot water aan de kook met een schep zout. Leg
voorzichtig een paar aardappelbollen in het water en verlaag
het vuur tot tegen het kookpunt. Na een paar minuten
beginnen de bollen te drijven. Reken er nog 5 minuten gaartijd
bij en schep ze dan uit het water. Druk ze met een spaan een
beetje plat.
Laat de aardappelknoedels afkoelen tot lauw. Verwarm een
flinke klont boter in een pan. Bak de knoedels aan beide
kanten tot er een korstje aanwezig is. Zet ze warm opzij tot het
moment van opdienen.
ingrediënten - info
500 g kruimige aardappelen
1 ei
150 g vloeiende bloem
gekookte ham
uien
veenbessen
bruine suiker
De botersaus. Meng 4 delen boter met 1 deel vloeiende
bloem in een warme pan. Leng aan tot de gewenste sausdikte
met vleesbouillon en een flinke scheut room. Breng op smaak
met peper en zout.
Andere bereidingen. Bak een hoeveelheid ontbijtspek
krokant. Maak een veenbessencompote door de veenbessen
op te zetten met een scheutje water en een paar eetlepels
bruine suiker. De compote is klaar als de bereiding stroperig
wordt en aan een lepel blijft kleven.
Op het bord. Een pollepel botersaus met daarnaast een
aardappelbol. Deze wordt afgewerkt met gedroogde gebakken
uitjes en toefjes peterselie. Leg daarnaast een schep
veenbessencompote en een paar reepjes krokant spek.
Kroppkakor is van oorsprong een traditioneel Zweeds
gerecht. De eerste geschreven recepten ervan duiken op
in de 18e eeuw. Nauw verwant aan kroppkakor is ‘palt’.
Dat wordt bereid met rauwe in plaats van gekookte
aardappelen. De vulling bestaat uit gebakken spek met ui.
Kroppkakor wordt meestal opgediend met veenbessen-
compote en een botersaus. Er bestaan talloze varianten,
zoals deze hier, waar er gekookte ham met ui als vulling
gebruikt wordt.
Aardappelknoedels worden ook in verschillende andere
Europese landen op tafel gezet. Ze hebben de meest
exotische benamingen zoals ‘raspeball’, ‘bramborové
knedlíky’, ‘potato dumplings’, ‘cepelinai’ en zo kan ik nog
een tijdje doorgaan …