palačinky - palacsinta
appeltjes
chocoladesaus
bloemsuiker
Tuzemsky rum
(of andere bruine rum)
suikersiroop
roomijs
slagroom
fondant chocolade
room
Roer een glad beslag van de bloem, losgeklopte eieren en de
melk. Meng met de vanillesuiker en een snuifje zout. Voeg
bruiswater toe tot het beslag de juiste dikte heeft. Het mag
behoorlijk vloeiend zijn.
Verhit een eetlepel boter in een koekenpan. Schep er een
pollepel beslag in, verdeel het gelijkmatig al draaiend met de
pan. Bak de flensjes op gevoel een paar minuten aan beide
kanten. Stapel ze tussen twee borden.
Schil een paar appeltjes en verdeel ze in partjes. Laat die een
half uurtje marineren op kamertemperatuur in een mengsel
van Tuzemsky rum en suikersiroop. Laat de appelbrokjes
uitlekken voor het opdienen.
Maak een chocoladesaus. Smelt een paar repen fondant
chocolade in een paar eetlepels room, au bain mary.
Op het bord. Een dichtgeplooid of opgerold flensje met
appelvulling. Daarover wordt chocoladesaus gegoten. Je kan
er een bolletje roomijs bij serveren, met een toefje slagroom.
Het geheel wordt afgewerkt met wat bloemsuiker.
ingrediënten - info
400 g zelfrijzende bloem
4 eieren
4 dl melk
2 dl spuitwater
12 g vanillesuiker
snuifje zout
boter
roomijs
bloemsuiker
Dit is van oorsprong een recept uit de Tsjechische
(voorheen: Tsjechoslovaakse…) keuken. Het zijn
uiteindelijk gewone pannenkoekjes met fruit en slagroom.
Ze worden traditioneel opgediend met blauwe bessen,
maar soms ook met ander fruit, zoals appeltjes.
Palacsinta is nét hetzelfde maar dan uit de Hongaarse
regio. Je kan ze in beide versies, zoals hier, serveren met
roomijs en chocoladesaus. Als basis werd hier gekozen
voor een variant met flensjes.
Tsjechische Tuzemský rum is een
traditionele gedistilleerde drank
die in het land zelf gemaakt
wordt. “Tuzemský” betekent
immers zoveel al “huiselijk”,
huisgemaakt. Tot in de 19e eeuw
was de beschikbaarheid van
suikerriet om échte rum te maken,
onbestaande in Midden-Europa.
Als vervanger werd gekozen voor
aardappelen of suikerbiet.
Je zal de benaming ‘rum’ niet
terugvinden op de fles. De
Europese regelgeving staat die
benaming enkel toe voor de échte
(Caraïbische) rum op basis van
suikerrietmelasse.