palačinky - palacsinta

palačinky - palacsinta

appeltjes chocoladesaus bloemsuiker Tuzemsky rum (of andere bruine rum) suikersiroop roomijs slagroom fondant chocolade room
Roer een glad beslag van de bloem, losgeklopte eieren en de melk. Meng met de vanillesuiker en een snuifje zout. Voeg bruiswater toe tot het beslag de juiste dikte heeft. Het mag behoorlijk vloeiend zijn. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan. Schep er een pollepel beslag in, verdeel het gelijkmatig al draaiend met de pan. Bak de flensjes op gevoel een paar minuten aan beide kanten. Stapel ze tussen twee borden. Schil een paar appeltjes en verdeel ze in partjes. Laat die een half uurtje marineren op kamertemperatuur in een mengsel van Tuzemsky rum en suikersiroop. Laat de appelbrokjes uitlekken voor het opdienen. Maak een chocoladesaus. Smelt een paar repen fondant chocolade in een paar eetlepels room, au bain mary. Op het bord. Een dichtgeplooid of opgerold flensje met appelvulling. Daarover wordt chocoladesaus gegoten. Je kan er een bolletje roomijs bij serveren, met een toefje slagroom. Het geheel wordt afgewerkt met wat bloemsuiker.
ingrediënten - info 400 g zelfrijzende bloem 4 eieren 4 dl melk 2 dl spuitwater 12 g vanillesuiker snuifje zout boter roomijs bloemsuiker
Dit is van oorsprong een recept uit de Tsjechische (voorheen: Tsjechoslovaakse…) keuken. Het zijn uiteindelijk gewone pannenkoekjes met fruit en slagroom. Ze worden traditioneel opgediend met blauwe bessen, maar soms ook met ander fruit, zoals appeltjes. Palacsinta is nét hetzelfde maar dan uit de Hongaarse regio. Je kan ze in beide versies, zoals hier, serveren met roomijs en chocoladesaus. Als basis werd hier gekozen voor een variant met flensjes.
Tsjechische Tuzemský rum is een traditionele gedistilleerde drank die in het land zelf gemaakt wordt. “Tuzemský” betekent immers zoveel al “huiselijk”, huisgemaakt. Tot in de 19e eeuw was de beschikbaarheid van suikerriet om échte rum te maken, onbestaande in Midden-Europa. Als vervanger werd gekozen voor aardappelen of suikerbiet. Je zal de benaming ‘rum’ niet terugvinden op de fles. De Europese regelgeving staat die benaming enkel toe voor de échte (Caraïbische) rum op basis van suikerrietmelasse.
Creatief Koken de              passie kookvurige

palačinky

palacsinta

Bereiding
Roer een glad beslag van de bloem, losgeklopte eieren en de melk. Meng met de vanillesuiker en een snuifje zout. Voeg bruiswater toe tot het beslag de juiste dikte heeft. Het mag behoorlijk vloeiend zijn. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan. Schep er een pollepel beslag in, verdeel het gelijkmatig al draaiend met de pan. Bak de flensjes op gevoel een paar minuten aan beide kanten. Stapel ze tussen twee borden. Schil een paar appeltjes en verdeel ze in partjes. Laat die een half uurtje marineren op kamertemperatuur in een mengsel van Tuzemsky rum en suikersiroop. Laat de appelbrokjes uitlekken voor het opdienen. Maak een chocoladesaus. Smelt een paar repen fondant chocolade in een paar eetlepels room, au bain mary. Op het bord. Een dichtgeplooid of opgerold flensje met appelvulling. Daarover wordt chocoladesaus gegoten. Je kan er een bolletje roomijs bij serveren, met een toefje slagroom. Het geheel wordt afgewerkt met wat bloemsuiker.
Ingrediënten
ingrediënten - info 400 g zelfrijzende bloem 4 eieren 4 dl melk 2 dl spuitwater 12 g vanillesuiker snuifje zout boter roomijs bloemsuiker
appeltjes chocoladesaus bloemsuiker Tuzemsky rum (of andere bruine rum) suikersiroop roomijs slagroom fondant chocolade room
Dit is van oorsprong een recept uit de Tsjechische (voorheen: Tsjechoslovaakse…) keuken. Het zijn uiteindelijk gewone pannenkoekjes met fruit en slagroom. Ze worden traditioneel opgediend met blauwe bessen, maar soms ook met ander fruit, zoals appeltjes. Palacsinta is nét hetzelfde maar dan uit de Hongaarse regio. Je kan ze in beide versies, zoals hier, serveren met roomijs en chocoladesaus. Als basis werd hier gekozen voor een variant met flensjes.
Tsjechische Tuzemský rum is een traditionele gedistilleerde drank die in het land zelf gemaakt wordt. “Tuzemský” betekent immers zoveel al “huiselijk”, huisgemaakt. Tot in de 19e eeuw was de beschikbaarheid van suikerriet om échte rum te maken, onbestaande in Midden- Europa. Als vervanger werd gekozen voor aardappelen of suikerbiet. Je zal de benaming ‘rum’ niet terugvinden op de fles. De Europese regelgeving staat die benaming enkel toe voor de échte (Caraïbische) rum op basis van suikerrietmelasse.
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige