ingrediënten - info
uien
knoflook
olijfolie
groene selder
wortelen
gember
rode couscouskruiden
tomatenblokjes uit blik
tomatenpuree
saffraan
harira met parelcouscous
parelcouscous
linzen
kekererwten
verse koriander
platte peterselie
lamsschouder
kippenbouillon
vloeiende bloem
peper en zout
kurkuma
kaneel
harissa
Wie zoals ik, niet zo met godsdiensten bezig is, kan toch
respectvol religies en hun culturen verkennen en letterlijk:
proeven. Harira is een Marokkaanse soep die vooral in de
ramadan op tafel komt. In de meeste recepten die op het
internet circuleren wordt Italiaanse vermicelli in de soep
verwerkt. Ik heb gekozen voor een meer regio-eigen
product, de parelcouscous.
Rode couscouskruiden koop je in een speciaalzaak of je
maakt zelf je samenstelling van gemalen kruiden en
specerijen: paprika, komijn, cayennepeper, fenegriek,
koriander, zwarte peper, gember, venkel en knoflook.
Bestuif de stukken lamsschouder met vloeiende bloem. Bak ze
rondom bruin in olijfolie. Snipper een paar uien en plet een
halve bol gepelde knoflookteentjes. Fruit ze samen in wat olie.
Snijd een paar stengels groene selder in schijfjes en een paar
wortelen in blokjes. Rasp een centimetertje verse gember.
Voeg de selder, fijngehakt selderijblad, wortelen en gember toe
aan het uienmengsel. Voeg het vlees toe. Kruid met een
eetlepel rode couscouskruiden, een mespuntje kaneel een
eetlepel kurkuma en een potje saffraanpoeder. Voeg een blik
tomatenblokjes en een potje tomatenpuree toe. Vul de ketel
aan met kippenbouillon.
Breng de soep zachtjes aan de kook en laat een uurtje
sudderen. Voeg een bokaal uitgelekte linzen en kekererwten
toe. Laat de soep nog een kwartiertje sudderen. Controleer of
het vlees gaar is. Voeg een kommetje parelcouscous toe en
respecteer de kooktijd op de verpakking.
Je kan er voor kiezen om de soep te binden met wat vloeiende
bloem opgelost in water. Roer dat lepelsgewijs door de
kokende soep, tot je de gewenste dikte bekomt.
Haal het vlees uit de soep, verwijder het bot, snijd het in kleine
stukken en voeg het opnieuw toe. Snijd verse koriander en
peterselie fijn.
Bij het opdienen, bestrooi de borden royaal met de
fijngesneden kruiden. Dien op met plat brood en een potje
harissa, zodat je tafelgasten de soep naar eigen smaak
pikanter kunnen maken.