Irish seafood
chowder
Irish seafood chowder is een stevige
maaltijdsoep gemaakt met vis in een dikke
romige saus met veel groenten. Vanaf dit
punt zijn er talloze varianten mogelijk.
In Ierland komt elke combinatie van verse
lokale vis, schaaldieren en schelpdieren
zoals mosselen in aanmerking voor een
traditionele Ierse vissoep. Vaak wordt er ook
haddock, gerookte schelvis, in verwerkt.
In dit recept wordt enkel kabeljauw, zalm en
scampi gebruikt.
bleekselder
prei
bacon
knoflook
vloeiende bloem
peper en zout
visbouillon
boter
bieslook
platte peterselie
Snijd de raapjes in kleine blokjes. Snijd de ui,
knoflook, preiwit en selderij fijn. Doe alles
samen in een pan en bak in wat boter op
middelhoog vuur tot de ui glazig wordt. Voeg
visbouillon en een glas witte wijn toe. Laat
sudderen tot de raapjes gaar zijn.
Pocheer de vis in een andere kookpot in
visbouillon gemengd met evenveel melk. Zet
de vis daarna koel weg. Zeef het pocheervocht
in de pot met de groenten. Giet er een busje
culinaire room bij en laat inkoken. Bind
eventueel met vloeiende bloem opgelost in
water.
Voeg vervolgens de vis en de gamba’s toe.
Breng op smaak met peper en zout. Laat
opwarmen zonder koken.
Afwerking. Bak de plakjes bacon krokant en
snijd ze in stukjes. Vul diepe borden met saus,
stukken vis en gamba’s. Verdeel de stukjes
bacon, plukjes peterselie en bieslook over de
borden.
Ook aardappelen gaan meestal mee de pot
in, maar ik heb hier gekozen voor raapjes,
om het gerecht zoveel als mogelijk
koolhydraatarm te houden.
In de Ierse pubs wordt bij de chowder
vrijwel altijd sodabrood bij geserveerd. Dat
is brood op basis van bloem, baksoda en
karnemelk.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.