pizza met parmaham en verse basilicum
gekookte ham
rode ui
gefrituurde uitjes
kerstomaatjes
verse basilicum
parmaham
gruyère
parmezaan
basamicospray
peper en zout
De pizzabodem. In dit recept werd gekozen voor een
bloemkool pizzabodem, in de handel te koop. Je kan die ook
zelf maken of een gewone pizzabodem maken of kopen.
Maak een tomatensausje met een bokaaltje passata, een
blikje tomatenconcentraat, een paar eetlepels knoflookpasta
en een flinke scheut olijfolie. Meng met een eetlepel
gedroogde peterselie, tijm en oregano. Breng op smaak met
peper en zout.
Andere voorbereidingen. Snipper een rode ui. Snijd een
paar witte champignons in schijfjes, bestuif ze met
olijfoliespray en kruid ze met gedroogde peterselie en geritste
tijm. Laat even marineren. Snijd een dikke schel gekookte
ham in fijne blokjes. Halveer een handvol kerstomaatjes.
Pluk een handvol verse basilicumblaadjes, maak schilfers van
een blok parmezaan en scheur een paar plakjes parmaham.
ingrediënten - info
passata
tomatenconcentraat
knoflookpasta
tijm
oregano
peterselie
olijfolie
champignons
pizzabodem
De opbouw. Smeer deze saus uit over de pizzabodem zodat
die er volledig mee bedekt is. Schik op deze laag de
gemarineerde champignonschijfjes, de hamblokjes, de
gesnipperde rode ui, gefrituurde uitjes en de gehalveerde
kerstomaatjes.
Bedek de pizza met geraspte gruyère. Leg hem op een
voorverwarmde pizzasteen in een oven op 220°C. Laat tien tot
15 minuten bakken tot de bodem mooi krokant is en de kaas
gesmolten en lichtbruin gekleurd is.
De afwerking. Haal de pizza uit de oven. Werk af met
parmaham, basilicumblaadjes, parmezaanschilfers en
balsamicospray.
Variant: dezelfde pizza
maar ‘o solo mio’ met
een eitje in het midden.
Om het eigeel
vloeibaar te houden
moet je eerst het eiwit
op de pizza gieten.
Wacht tot het gestold is
en schep er pas een
paar minuten voor het
einde van de baktijd,
het eigeel op.