zigeunerschnitzel met ajvarsaus
boter
ajvar
uien
augurkjes
knoflook
courgette
krieltjes
peterselie
zure room
ingrediënten - info
kalfslapjes
peper en zout
knoflookpoeder
zacht paprikapoeder
vloeiende bloem
eieren
paneermeel
geklaarde boter
Op en top een gerechtje met Oost-Europese allures. Hier
worden de schnitzels niet begeleid van een klassieke
‘zigeunersaus’, maar van een opgepimpte ajvar. De
ingrediënten van de zigeunersaus die in de ajvar
ontbreken, worden eraan toegevoegd.
De schnitzels. Spreid de kalfslapjes open op het werkblad.
Bedek ze met een velletje bakpapier en sla ze -voorzichtig-
plat met een vleeshamer. Maak naar eigen inzicht wat de
hoeveelheden betreft, een mengeling van peper, zout,
knoflookpoeder en zacht paprikapoeder. Test de smaak even
uit en pas de verhoudingen aan indien nodig. Wentel de
kalfslapjes in deze kruidenmix en druk goed aan. Leg ze op
een dienbord, dek af en laat ze een uurtje droog marineren in
de koelkast.
Paneer de schnitzels. Bestuif ze eerst met vloeiende bloem,
haal ze door losgeklopt ei en vervolgens door een kommetje
met paneermeel. Maak geklaarde boter. Bak er de schnitzels
in net voor het opdienen.
Zigeunersaus op basis van ajvar. Maak eerst je verse ajvar
of gebruik een bokaaltje uit de winkel. Snipper een zoete ui en
een paar teentjes knoflook in de blender. Stoof ze glazig in
wat boter. Snijd een paar ingemaakte augurkjes in blokjes.
Meng met de gestoofde ui met knoflook en schep er een flinke
portie ajvar bij. Meng met een scheutje azijn van de augurkjes.
Breng op smaak met zacht paprikapoeder. Warm de saus op,
laat kort doorkoken en houd ze daarna op serveer-
temperatuur.
Andere bereidingen. Kuis en snijd een paar courgettes in
schijven van een centimeter dik. Kruid ze met peper en zout
en bak ze tot gaar in een grillpan. Was een portie krieltjes.
Maak ze klaar in de frituurpan, in twee keer zoals je doet met
frietjes.
Op het bord. Een schnitzel met daarnaast een flinke schep
zigeunersaus, krieltjes en gegrilde courgettes. Werk af met
een toefje zure room en plukjes peterselie.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.