salmorejo Cordobés met gegrilde langoustines
tomaten uit blik
eieren
serrano ham
brood
gedroogde tomaatjes op olie
dragon
ingrediënten - info
langoustines
olijfolie
peterselie
knoflook
peper en zout
Salmorejo is een traditionele soep uit Andalusië. Het
gerecht is vooral populair in Cordoba en omstreken.
Salmorejo wordt gemaakt met slechts vier ingrediënten:
tomaat, brood, olijfolie en knoflook. De soep wordt koud
geserveerd, afgewerkt met Spaanse ham en hardgekookt
ei. De combinatie met gegrilde langoustines is een eigen
toevoeging en niet écht nodig.
Salmorejo is dikker en romiger dan de andere meer
bekende Andalusische soep, de gazpacho. Het gerecht
zou van oorsprong Portugees zijn en dateren uit de 17e
eeuw.
Salmorejo. Zet oud brood met korsten, of verbrokkelde
pistolets te week in tomatenpulp in een verhouding van 2
eenheden op 10. Voeg 1 eenheid olijfolie toe, een paar
teentjes knoflook naar smaak en een snuifje zout. Laat deze
mengeling een uurtje rusten op een koele plaats. Voeg meer
brood toe om een dikkere crème te maken. Giet de bereiding
in de blender en mix zo fijn mogelijk. Zet de salmorejo een
nachtje in de frigo.
Langoustines. Reken op 2 stuks per persoon. Knip de poten,
sprieten en ogen weg van ongekookte reuze langoustines.
Halveer ze in de lengte en verwijder het darmkanaal. Marineer
de langoustines een uurtje in een mengsel van olijfolie,
geperst knoflook en peterselie, gekruid met wat peper en zout.
Leg de beestjes op de plancha en grill ze gaar in een paar
minuutjes aan elke kant.
Andere bereidingen. Droog een paar sneetjes serrano ham.
Leg ze tussen twee velletjes bakpapier op een bordje. Sluit af
met een ander bordje. Zet deze constructie een minuutje in de
microgolfoven op vol vermogen. Laat de hamvelletjes verder
uitdrogen op kamertemperatuur. Verkruimel ze.
Kook een paar eitjes hard. Maak er een mooie mimosa van en
meng met de verkruimelde serrano en gesnipperde verse
dragonblaadjes. Knip een paar getoaste sneetjes brood in
dobbelsteentjes.
Op het bord. Een spiegel van salmorejo met in het midden
een schep van de ei-ham mix. Dresseer de halve gebakken
langoustines daarrond en werk af met plukjes peterselie en
croutons. Druppel wat olijfolie over de borden.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
Sommige ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar beschikbaar. Hier wordt
vermeld wanneer ze op hun best zijn.