gazpacho andaluz
bleekselder
knoflook
blanke fond
peper en zout
piment d’Espelette
olijfolie
peterselie
ingrediënten - info
tomaten
zoete ui
rode puntpaprika
wortelen
komkommer
Gazpacho is van oorsprong een gerecht uit Andalusië. Het
is ondertussen in héél Spanje een topper op het menu, te
vinden bij de voorgerechten.
De originele versie van het gerecht bestaat enkel uit rauwe
groenten en kruiden. In principe hoort er dus geen
bouillon in de bereidingswijze, maar het geeft wel nét iets
meer smaak aan het gerecht. Andalusische Gazpacho
wordt ijskoud geserveerd.
Maak alle groenten schoon. Snijd ongeveer 1 kg rijpe
vleestomaten in blokjes, snipper een grote zoete ui schil een
zoete puntpaprika met een dunschiller en verwijder de
zaadjes. Snijd een tweetal wortelen op blokjes en plet naar
smaak twee of meer knoflookteentjes. Schil een komkommer
en snijd ook die in blokjes. Schil een stengel selder en snijd
die in reepjes.
Meng alle groenten goed, giet er wat olijfolie bij en kruid met
peper, zout en een mespuntje piment d’Espelette. Je kan deze
bereiding nu een nachtje laten rusten op een koele plek, maar
in een snellere versie giet je er gewoon twee bokaaltjes blanke
fond bij. Meer mag ook, maar dan heb je een dunnere soep
als eindresultaat.
Giet de soep in een blender en mix op hoogste snelheid tot
een gebonden gazpacho. Zet die afgedekt weg in de koelkast
of een uurtje in de diepvries voor een sneller resultaat.
Serveer ijskoud en afgewerkt met blokjes komkommer en
tomaat, plukjes peterselie en scheutjes olijfolie.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.