moo wan - zoet varkensvlees
gemberpoeder
citroengraspoeder
ketjap manis
ketchup
tomatenpuree
wortelen
ingemaakte rode paprika
blanke kalfsfond
wokolie
peterselie
ingrediënten - info
varkenshaasje
rode ui
sjalot
knoflook
rijstolie
rijstazijn
cassonade
kaneelpoeder
Deze schotel is een vrije interpretatie van een klassiek
gerecht uit de Thaïse keuken. In de lijn van het origineel
wordt het vlees gemarineerd en gebakken in een subtiele
combinatie van suikers en kruiden. Het kan opgediend
worden met rijst, noedels andere groentegerechtjes uit de
Thaïse keuken.
De marinade. Snipper een tweetal rode uien en evenveel
sjalotjes en hak ze fijn in de blender. Meng met een drietal
geperste teentjes knoflook. Voeg verder toe: een groot glas
rijstolie, een half glas rijstazijn, een half glas ketchap manis (of
andere zoete sojasaus), een flinke scheut ketchup, een blikje
tomatenpuree en 4 à 5 eetlepels bruine suiker. Kruid naar
smaak met kaneelpoeder, citroengraspoeder, gemberpoeder,
peper uit de molen en zout.
Het vlees. Snijd het varkenshaasje in medaillons van 2 à 3 cm
dik. Leg het vlees in de marinade en zet het een uurtje
afgedekt weg op kamertemperatuur. Haal de stukken vlees
dan uit de marinade. Droogdeppen is niet nodig. Leg ze in een
hete wok met een beetje wokolie. Dek de wok af en laat het
vlees een half uurtje sudderen tot het gaar is. Roer het in die
tijd een paar keer om.
De saus. Giet de marinade in een wokpan. Voeg toe: een fijn
gesnipperde wortel, een handvol uitgelekte rode
paprikareepjes uit een bokaaltje en een groot glas blanke
kalfsfond. Breng aan de kook en laat een kwartiertje
sudderen.
Afwerking. Op het bord een paar medaillons van het
varkenshaasje overgoten met de zoetzure saus en afgewerkt
met wat gesnipperde peterselie. Dien op met gewokte taugé
en noedels.