Tiroler Kaiserschmarrn

rozijnen gedroogde cranberries zoete appeltjes bloemsuiker gezouten zout Stroh rum kaneelpoeder
Zet in afzonderlijke potjes een handvol rozijnen en evenveel gedroogde cranberries te week in Oostenrijkse Stroh rum of een soortgelijk product. Meng de fijne suiker met de vanillesuiker. Klop de eigelen en de helft van de suiker schuimig. Gier er de melk bij en meng goed. Voeg nu de bloem toe en roer met de garde tot een glad beslag. Zet het een kwartiertje langs de kant terwijl je de rest van de voorbereiding doet. Schil een appeltje per persoon en verdeel die in partjes. Bak deze in boter. Strooi er royaal fijne suiker over en een theelepeltje kaneelpoeder. Meng alles goed in de pan en als de appeltjes zacht zijn, giet er dan het mengsel van geweekte cranberries en Stroh rum bij. Roer en laat de alcohol verdampen. Zet de pan warm weg voor straks. Klop de eiwitten stevig met een paar eetlepels van de resterende suiker. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het beslag. Maak geklaarde boter. Dat doe je door een goeie 100 g gezouten boter op laag vuur te laten smelten. Wacht tot de eiwitten stollen en schep die eraf. Wat overblijft is een heldere geklaarde boter. Schuim de geklaarde boter op in een grote antikleefpan op middelhoog vuur. Giet het beslag erin en verdeel het gelijkmatig. Wacht 2 minuutjes tot de koek al een beetje begint te drogen en verdeel er dan 3/4 van de geweekte rozijnen over. De rum mag erbij indien gewenst. Laat de pan nog een drietal minuutjes staan en zet ze daarna 10 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C op de heteluchtstand.
ingrediënten - info 200 g patisseriebloem 4 eieren 80 g suiker 20 g vanillesuiker 40 cl melk
Kaiserschmarrn is een Oostenrijks dessert, vooral zeer bekend en populair bij wintersportliefhebbers. De legende wil dat het in 1854 aan het Oostenrijkse hof speciaal gemaakt werd voor keizer Franz Joseph en zijn ‘Sissi’. Meer waarschijnlijk maar minder poëtisch is, dat dit gerecht vooral bedoeld was om de Tiroolse herders die met hun kudden de bergen introkken van voedzaam eten te voorzien tijdens hun lange tochten. Trouwens, de letterlijke vertaling van Das Schmarnn is ook niet zo poëtisch en betekent zoveel als ‘die rotzooi’ of ‘die troep’. Dat zal wel een verwijzing zijn naar de presentatie van de pannenkoek, die in stukken gescheurd wordt.
Tiroler Kaiserschmarrn 3 Tiroler Kaiserschmarrn 4 Tiroler Kaiserschmarrn 5 Tiroler Kaiserschmarrn Tiroler Kaiserschmarrn 2
Haal de pan (met ovenwanten!) uit de oven en zet ze terug op een zacht vuur. Verdeel de koek met een houten spatel in vier delen. Keer die om in de pan en laat nog 2 minuutjes korsten. Controleer of de onderkant ook mooi gekleurd is. Is dat het geval, dan kan je de rest van de suiker verdelen over de bovenkant van de koek. Trek die in stukken met twee houten spatels. Roer de stukken om in de pan en laat de toegevoegde suiker een minuutje karamelliseren. Schep in het midden van de borden een hoopje gebakken appeltjes met cranberries. Verdeel daarrond de koek. Verdeel er de rest van de rozijnen met de rum over. Werk af met poedersuiker. Klaar!
Creatief Koken de              passie kookvurige

Tiroler

Kaiserschmarrn

Bereiding
Zet in afzonderlijke potjes een handvol rozijnen en evenveel gedroogde cranberries te week in Oostenrijkse Stroh rum of een soortgelijk product. Meng de fijne suiker met de vanillesuiker. Klop de eigelen en de helft van de suiker schuimig. Gier er de melk bij en meng goed. Voeg nu de bloem toe en roer met de garde tot een glad beslag. Zet het een kwartiertje langs de kant terwijl je de rest van de voorbereiding doet. Schil een appeltje per persoon en verdeel die in partjes. Bak deze in boter. Strooi er royaal fijne suiker over en een theelepeltje kaneelpoeder. Meng alles goed in de pan en als de appeltjes zacht zijn, giet er dan het mengsel van geweekte cranberries en Stroh rum bij. Roer en laat de alcohol verdampen. Zet de pan warm weg voor straks. Klop de eiwitten stevig met een paar eetlepels van de resterende suiker. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het beslag. Maak geklaarde boter. Dat doe je door een goeie 100 g gezouten boter op laag vuur te laten smelten. Wacht tot de eiwitten stollen en schep die eraf. Wat overblijft is een heldere geklaarde boter. Schuim de geklaarde boter op in een grote antikleefpan op middelhoog vuur. Giet het beslag erin en verdeel het gelijkmatig. Wacht 2 minuutjes tot de koek al een beetje begint te drogen en verdeel er dan 3/4 van de geweekte rozijnen over. De rum mag erbij indien gewenst. Laat de pan nog een drietal minuutjes staan en zet ze daarna 10 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C op de heteluchtstand.
Kaiserschmarrn is een Oostenrijks dessert, vooral zeer bekend en populair bij wintersportliefhebbers. De legende wil dat het in 1854 aan het Oostenrijkse hof speciaal gemaakt werd voor keizer Franz Joseph en zijn ‘Sissi’. Meer waarschijnlijk maar minder poëtisch is, dat dit gerecht vooral bedoeld was om de Tiroolse herders die met hun kudden de bergen introkken van voedzaam eten te voorzien tijdens hun lange tochten. Trouwens, de letterlijke vertaling van Das Schmarnn is ook niet zo poëtisch en betekent zoveel als ‘die rotzooi’ of ‘die troep’. Dat zal wel een verwijzing zijn naar de presentatie van de pannenkoek, die in stukken gescheurd wordt.
Ingrediënten
ingrediënten - info 200 g patisseriebloem 4 eieren 80 g suiker 20 g vanillesuiker 40 cl melk
rozijnen gedroogde cranberries zoete appeltjes bloemsuiker gezouten zout Stroh rum kaneelpoeder
Haal de pan (met ovenwanten!) uit de oven en zet ze terug op een zacht vuur. Verdeel de koek met een houten spatel in vier delen. Keer die om in de pan en laat nog 2 minuutjes korsten. Controleer of de onderkant ook mooi gekleurd is. Is dat het geval, dan kan je de rest van de suiker verdelen over de bovenkant van de koek. Trek die in stukken met twee houten spatels. Roer de stukken om in de pan en laat de toegevoegde suiker een minuutje karamelliseren. Schep in het midden van de borden een hoopje gebakken appeltjes met cranberries. Verdeel daarrond de koek. Verdeel er de rest van de rozijnen met de rum over. Werk af met poedersuiker. Klaar!
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige