tartiflette met witloof en beenham
room
witte wijn
tijm
oregano
rozemarijn
peper en zout
nootmuskaat
Voorbereiding. Kook geschilde vastkokende aardappelen
gaar. Laat afkoelen tot lauw en snijd ze op schijfjes. Snijd een
paar uien in halvemaantjes. Plet een halve bol gepelde
knoflookteentjes. Snijd de poepjes weg van een paar kleine
witloofstronkjes en verdeel die in losse blaadjes. Snijd een
dikke plak beenham in blokjes.
Het is strikt genomen niet nodig, maar ik snijd de korst weg
van de reblochon. Halveer de kaas in de breedte en snijd die
twee schijven nog eens in twee.
Bereiding. Fruit de uien in een hete pan met bruisende boter.
Voeg na een tweetal minuutjes de witloofblaadjes en de
knoflookteentjes toe. Kruid met peper, zout, Provençaalse
kruiden en geraspte nootmuskaat. Roerbak tot de uien en het
witloof beginnen te kleuren.
Voeg nu een flesje culinaire room en een half glas witte wijn
toe. Meng alles goed en laat op middelhoog vuur uitdampen
en inkoken tot sausdikte. Voeg de blokjes beenham toe om ze
mee op te warmen.
Beboter een gratineerschotel. Bedek de bodem met de helft
van de gekookte aardappelschijfjes. Schep daarop met een
schuimspaan de mengeling van uien, knoflook, witloof en
hamblokjes. Dek af met een nieuwe laag aardappelschijfjes.
Leg bovenop de halve schijven kaas.
Zet de schotel 25 minuten of langer in een oven voorverwarmd
op 185°C en dat tot de kaas gesmolten en gegratineerd is.
Een hogere temperatuur hoeft in dit recept niet, omdat alle
ingrediënten reeds vooraf geprepareerd zijn.
Dien onmiddellijk op, eventueel met wat stokbrood en een fris
slaatje.
ingrediënten - info
reblochon
vastkokende aardappelen
beenham
uien
witloof
knoflook
Een gerechtje met een verhaal! Ik hou ervan. Tartiflette is
afkomstig uit de Franse Haute-Savoie. Het blijkt immens
populair in de skigebieden en het heeft de uitstraling van
een oud en traditioneel Frans boerengerecht. Mispoes!
Het werd rond 1980 bedacht door een marketingbureau
om de slabakkende verkoop van de Reblochonkaas op te
krikken. Opdracht geslaagd, want het is nu een vaste
waarde in het Franse culinaire patrimonium en de
reblochon wordt zot-veel verkocht. Ondertussen zijn er
talloze varianten van de oorspronkelijke tartiflette
ontstaan. Dit is er eentje met Belgisch witloof en zonder
spek. Weet vooraf dat de toevoeging van witloof, het
eindresultaat iets minder samenhangend maakt.