400 g maïsmeel
500 g water
Het maken van maïstortilla’s is een techniek die reeds
door de Inca’s en de Maya’s toegepast werd. Het lijkt
eenvoudig, maar er zijn toch een paar serieuse valkuilen.
Het deeg is zeer breekbaar en moet dus uiterst voorzichtig
in de pan gelegd worden. Maak ze zo plat mogelijk. Te
dikke exemplaren zijn niet buigzaam genoeg om als taco’s
te gebruiken, die je wil dubbelplooien. Je moet je pan niet
té heet laten worden en geduld hebben tot de koek opbolt.
En tenslotte, leg de afgewerkte exemplaren op een
stapeltje tussen borden, zodat ze buigzamer worden.
Doe het maïsmeel in een kom. Voeg een beetje zout en een
scheut olijfolie toe. Voeg met kleine hoeveelheden koud water
toe en kneed tot een deegbal ontstaat. Het deeg mag vochtig,
maar niet kleverig zijn.
Snijd balletjes van het deeg, ter grootte van een golfballetje.
Heb je geen tortillapers, leg dan een balletje tussen twee
vellen bakpapier en druk het plat met een kookpot.
Nu komt een lastig moment, want een ongebakken tortilla is
enorm breekbaar. Verwijder één vel bakpapier en leg de tortilla
op die kant in een droge hete koekenpan. Verwijder dan pas
het andere vel.
Laat een minuutje of twee staan. Schud de pan en keer de
tortilla om. Hij is gaar als de koek begint op te blazen. Leg de
afgewerkte tortilla’s onmiddellijk tussen 2 borden, zodat ze
flexibel worden.
De methode met de kookpot levert iets dikkere tortilla’s op.
Staan ze regelmatig op jouw menu, overweeg dan toch de
aanschaf van een specifieke pers, die veel dunnere
exemplaren maakt.
tortilla’s
zout
olijfolie
meer vegetarische gerechten: