ingrediënten - info
olijfolie
uien
knoflook
jalapeño pepertje
chilipoeder
vloeiende bloem
kaneelpoeder
De mole poblano. Snijd de uien grof en bak ze tot ze zacht en
doorschijnend zijn in wat olijfolie. Voeg een paar teentjes
gehakt knoflook en een leeggemaakt en fijngesneden
jalapeñopepertje toe. Laat de bereiding nog een minuutje
stoven. Voeg dan 2 eetlepels vloeiende bloem toe, meng goed
en roerbak een minuutje.
Giet er nu al roerend warme groentebouillon bij tot de
gewenste sausdikte bereikt is. Voeg de kruiding toe: gelijke
hoeveelheden chilipoeder, kaneelpoeder, komijnpoeder en
gedroogde oregano. Laat nog een tiental minuutjes sudderen
om de smaken goed te mengen.
Neem een droge antikleefpan en rooster een paar eetlepels
amandelpoeder tot het begint te kleuren. Meng het poeder
met de rest van de bereiding. Zet een staafmixer in de pot en
pureer tot een gladde saus.
Voeg een paar eetlepels tomatenpuree en cacaopoeder toe.
Meng goed. Overdrijf niet met het cacaopoeder, want de
smaak mag niet overheersen. Breng tot slot verder op smaak
met wat peper en zout.
Serveer warm bij pulled chicken of bij een andere bereiding
met kip.
pollo con mole poblano
komijnpoeder
gedroogde oregano
groentebouillon
amandelpoeder
tomatenpuree
ongezoet cacaopoeder
peper en zeezout
kip
De kip. Braad een volledige kip in de oven. Verwijder het vel
van de kippenborst en de billen. Verwijder het karkas en de
botten. Trek het kippenvlees in stukken. Bak die in een hete
pan met wat olie tot ze krokant zijn. Kruid met peper en zout.
Deze bereiding past perfect bij de mole poblano saus en kan
dienen om tortilla’s te vullen.
Dit gerecht dateert uit de tijd van de Azteken. Het is
uitgeroepen tot Mexicaans nationaal gerecht. De saus
heeft talloze varianten, met enkele gemeenschappelijke
kenmerken: een mix van peper en tomaten, noten en
zaden, diverse kruiden en meestal ook cacaopoeder.
De smaakervaring is voor ons erop of eronder. Je vind dit
de max ofwel wil je dit nooit meer op je bord hebben.
meer recepten met pluimvee: