ingrediënten - info
vers knoflook
groene selder
bladpeterselie
witte wijn
gepelde tomaten
tomatenconcentraat
rode puntpaprika
rode en gele uien
olijfolie
peper en zout
laurier
tijm
Laat minstens een half uurtje sudderen zonder deksel. Breng
op smaak met peper en zout. Controleer of de inktvis en de
tentakels gaar zijn. Pas dan kan de verdere afwerking
gebeuren.
Afwerking. Leg nu de vismoten in de soep en pocheer ze
gaar in een paar minuutjes. Voeg de tijgergarnalen toe samen
met de mosselen, de vongole zonder schelp en een handvol
gehakte peterselie. Roer voorzichtig om. Leg tot slot de
langoustines en de schelpdieren met schelp op de soep. Sluit
het deksel en laat nog een paar minuutjes op laag vuur staan.
Snijd dikke sneden volkorenbrood. Bestuif ze met olijfolie
en grill ze aan beide zijden tot ze een mooi grillpatroon
hebben.
In het bord. Leg een snee geroosterd brood op de bodem van
elk bord. Schep daarop met een spaan de vis en schelpdieren.
Giet met een pollepel de soep eroverheen. Werk af met mooie
blaadjes bladpeterselie.
cacciucco alla livornese
prei
wortel
salieblaadjes
tijgergarnalen
langoustines
pijlinktvis
octopus
rode mul
mosselen
vongole
zeeduivel
hondshaai
brood
Maak de vis en de zeevruchten klaar voor verder gebruik.
Houd de afsnijdsels en ander afval bij, behalve de
ingewanden, maar spoel er wel het bloed af.
Snijd de zeeduivel, rode mul en de hondshaai op moten van
een paar centimeter lang. Haal de pijlinktvis leeg, verwijder
ook het vlies rondom en snijd het vlees in ringen. Hak de
tentakels van de octopus en maak die los van mekaar. Knip de
voelsprieten en kleine pootjes weg van de tijgergarnalen en
ook van de langoustines. Knip het staartstuk van de
langoustines onderaan open, maar laat de schaal zitten.
Spoel de mosselen en laat de vongole hun zand spuwen in
gezouten water dat je een paar keer ververst.
Maak een visbouillon. Kuis en snijd prei, wortel, selder,
knoflook en gele uien voor de visbouillon. Fruit de groenten
kort in een beetje olijfolie. Doe er het in stukken gehakte
visafval bij en roer om. Giet er een paar glazen witte wijn bij en
een kruidentuiltje. Kruid met peper en zout. Breng even aan de
kook. Vul de pot aan met koud water en breng dit tot tegen het
kookpunt. Na 30 minuten en niet langer, is de visbouillon klaar.
Zeef de bouillon en laat verder inkoken voor een intensere
smaak.
De schelpdieren. Schep een paar pollepels visbouillon in een
kookpot. Breng aan de kook. Doe er nu de gewassen en
gekuiste schelpdieren bij. Roer om met een visspaan en sluit
de pot. Controleer na een paar minuten of de schelpen
geopend zijn. Giet het kookvocht af door een puntzeef bij de
rest van de visbouillon en laat verder inkoken. Verwijder de
schelp van de mosselen en van de vongole. Bewaar een
handvol mooie exemplaren met hun schelp voor de afwerking.
Bewaar beiden afgedekt tot verder gebruik.
De soep. Schil en snijd de selderstengels, rode uien, rode
puntpaprika’s en plet een halve bol knoflookteentjes. Neem
een grote, brede en diepe pan met deksel. Fruit de
fijngesneden soepgroenten in een beetje olijfolie. Voeg na een
paar minuutjes de gesneden pijlinktvis en de tentakels van de
octopus toe. Roerbak alles onafgedekt een tiental minuutjes.
Giet er dan een halve liter witte wijn bij en een handvol
gesnipperde salieblaadjes. Laat inkoken zonder deksel tot de
wijn bijna verdwenen is. Vul de kookpan verder aan met
ingekookte visbouillon, gepelde hele tomaten uit blik en een
potje tomatenconcentraat. Roer om.
Deze Toscaanse vissoep is een typisch gerecht uit de
Italiaanse provincie Livorno. Cacciucco betekent zoveel
als “een mengsel”. Het verwijst naar de samenstelling van
de soep die brood bevat naast verschillende soorten vis
en zeevruchten.
Net zoals de bouillabaisse uit Marseille, was dit
oorspronkelijk een gerecht voor de armen. Thans staat
het op een hoog culinair niveau. Er worden nu
kwaliteitsvolle ingrediënten in verwerkt, maar de
bereidingswijze is meestal nog authentiek. Er zijn talrijke
lokale varianten van deze vissoep, zoals de brodetto uit
Ancona.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.