ingrediënten - info
De aubergineroom:
aubergines
boter
bloem
room
feta
nootmuskaat
De lamsschouder. Kruid met peper en zout en bak de
stukken lamsvlees op hoog vuur rondom bruin in olijfolie. Snijd
een paar extra grote sjalotten in de lengte. Laat ze na een
vijftal minuutjes meebakken met de stukken vlees.
Schep deze bereiding in een tajine en voeg toe: een
laurierblad, een paar stuks kruidnagel, een in schijven
gesneden bol verse knoflook, een blik hele tomaten, een busje
passata, een vijftal takjes peterselie en evenveel takjes
basilicum. Vul aan met een bokaal kippenbouillon en kruid
met een paar eetlepels zacht paprikapoeder.
Laat 3 uur sudderen in de elektrische tajine of ongeveer twee
uur in een tajine in de oven.
hünkar beğendi
Het vlees:
lamsschouder of
rundsstoofvlees
uien
laurier
kruidnagel
knoflook
passata
tomaten uit blik
peterselie
kippenbouillon
paprikapoeder
olijfolie
De aubergineroom. Halveer de ongeschilde aubergines en
leg ze met het snijvlak naar beneden in een ovenschotel,
ingevet met olijfolie. Laat ze ongeveer 30 minuten garen in een
hete oven op 200°C. Controleer of het vruchtvlees voldoende
zacht is. Verwijder de schil en mix het vruchtvlees tot pulp.
Maak een roux en leng aan met room. Meng met de
auberginepuree en verbrokkelde fetakaas. Kruid met peper,
zout en nootmuskaat.
Vul diepe borden met de aubergineroom en schep daarop in
het midden een paar uitgelekte stukken lamsschouder. Schep
er een pollepel saus over en werk af met paprikapoeder, verse
basilicum en plukjes peterselie.
Serveer met Turks brood.
Mooi verhaaltje bij dit gerechtje uit de oude Turkse
keuken. Het zou speciaal bedacht zijn om Sultan Murad
de Vierde te plezieren. Die heerste over het Ottomaanse
rijk in het begin van de 17e eeuw. Hij vond het gerecht
blijkbaar gewéldig. Daarom kreeg deze schotel de
benaming Hünkar beğendi, hetgeen zoiets zou betekenen
als “ De Sultan vond het lekker”.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.