ingrediënten - info
rode paprika
gedroogde tomaatjes op olie
kerstomaatjes
passata
uien
knoflook
aardappeltjes
Dit ovenschoteltje is van oorsprong uit Andalusië in Zuid-
Spanje. De naam betekent zoveel als ‘zigeuner-eieren’, al
zou je vermoeden dat het iets te maken heeft met
‘flamenco’, wat ‘Vlaams’ betekent in het Spaans. Dit
gerecht is in feite een afgeleide van de shakshouka
(شكشوكة) uit de Arabische keuken. De Moorse
overheersing van het Zuiden, van de 8e tot de 15e eeuw,
heeft tot vandaag een zeer sterke invloed op de Zuid-
Spaanse eetcultuur. Daarvan is dit eiergerecht het levende
bewijs.
huevos alla flamenca
serranoham
zachte chorizoworst
olijfolie
paprikapoeder
doperwtjes uit een bokaal
peper en zout
eieren
peterselie
Voorbereiding. Schil de paprika’s en snijd ze in reepjes. Pel
en hak de uien en ook een paar knoflookteentjes. Snijd de
chorizoworst in plakjes. Snijd de Spaanse ham op blokjes.
Scheid het eiwit van het eigeel, bewaar apart in individuele
potjes en reken op één ei per persoon.
Kook de aardappeltjes halfgaar. Snijd ze in grote dobbelstenen
en bak ze rondom krokant in olijfolie. Kruid met zout en zet ze
warm weg. Bak de schijfjes chorizo kort in dezelfde pan.
Verhit en paar eetlepels olijfolie. Schep ze bij voorkeur uit het
potje met gedroogde tomaten op olie. Fruit de ui op laag vuur
tot glazig. Doe er de paprikareepjes en de gehakte
knoflookteentjes bij.
Meng met de erwtjes, een handvol gedroogde tomaatjes, een
paar kerstomaatjes en de op blokjes gesneden serranoham.
Giet er een bokaaltje passata bij. Kruid met paprikapoeder,
peper en zout. Meng goed, controleer en corrigeer de kruiding
en laat sudderen tot het vocht grotendeels verdampt is.
Verwarm de oven voor op 185 °C en op hete lucht. Neem
evenveel terracotta schalen als je tafelgenoten hebt.
Schik er langs de rand een portie gebakken aardappeltjes in.
Vul de bodem verder met de groentebereiding. Steek er een
paar schijfjes chorizo in. Maak in het midden van elke schaal
een kuiltje en giet er een eiwit in.
Zet de schaaltjes in de oven. Open de oven wanneer het eiwit
gestold is. Giet voorzichtig een eidooier op het eiwit in elk
pannetje en sluit de oven weer. Reken nu op een minuutje of 4
tot 5 voor een zachtgekookt resultaat. Werk af met plukjes
peterselie.
Dien onmiddellijk op met gesneden of getoaste schijfjes
stokbrood.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.