kip adobo
witte wijnazijn
laurier
bruine suiker
peperkorrels
uien
Kip Adobo is het nationale gerecht van de Filippijnen.
Zoals vaak het geval is met traditionele gerechten, zijn er
ook hier verschillende variaties mogelijk. Maar de
basisingrediënten van dit gerecht komen altijd terug en
dat zijn: sojasaus, knoflook, azijn, zwarte peper, laurier en
suiker. Nog een weetje: “Adobo” komt van het Spaanse
“adobar”, wat “marineren” betekent. Dat gebeurt met de
kip in azijn en sojasaus.
Leg de kip in de saus, sluit het deksel en laat 20 minuten
sudderen. Haal dan het deksel van de pan en laat de
bereiding nog een paar minuten uitdampen. Je kan de saus
binden indien gewenst, met wat maïszetmeel opgelost in
water.
Serveer met rijst of in vervanging, bloemkoolrijst. Werk af met
verse koriander of gesnipperde lente-uitjes.
Marineer de kip een uurtje in knoflookpasta met een scheutje
azijn en veel sojasaus. Bak de kip daarna in een pan met een
bodem wokolie. Haal de stukken kip uit de pan en bak in
dezelfde pan gesneden uien en een volledige bol gepelde en
geplette teentjes knoflook.
Voeg naar smaak sojasaus en azijn toe. Leg een paar
laurierblaadjes en een eetlepel peperkorrels in de pan. Meng
met een paar eetlepels bruine suiker.
ingrediënten - info
kippendijen
wokolie
sojasaus
meer recepten met pluimvee: