kip Marengo - poulet à la Marengo
oregano
marjolein
piment d’Espelette
witte wijn
cognac
kippenbouillon
olijfolie
boter
vloeiende bloem
peterselie
eieren
bosuitjes
Wentel de kippenbouten in olijfolie. Kruid ze met peper, zout
en gedroogde oregano. Leg het vlees in een ovenschotel met
takjes tijm en rozemarijn. Zet de schotel 30 minuten in een
oven voorverwarmd op 200°C. Giet er nu een glaasje witte
wijn bij, dek de schotel af met folie en laat nog een kwartiertje
garen op 185°C.
Maak ondertussen de Marengosaus. Snijd een paar uien in
halvemaantjes en plet een paar teentjes gepeld knoflook. Fruit
beiden in wat olijfolie, tot de uien glazig worden. Voeg een half
litertje kippenbouillon toe, een paar eetlepels tomatenpuree
en een glas witte wijn. Meng alles en laat de saus een
kwartiertje sudderen. Kruid met peper, zout en een mespuntje
piment d’Espelette. Bind de saus met een paar eetlepels
maïszetmeel opgelost in witte wijn. Giet er voor het opdienen
een flinke scheut Cognac bij.
Snijd een paar grote kastanjechampignons in schijven, bestuif
ze met olijfolie en bak ze kort op hevig vuur. Kruid met peper,
gedroogde peterselie en indien beschikbaar: truffelpoeder.
Schil een paar tomaten met een dunschiller, snijd ze op
schijven en verwijder de pitjes. Bestuif met olijfoliespray, kruid
met gedroogde marjolein en bak ze aan beide zijden in een
grillpan.
Ontkorst een paar dikke sneden boerenbrood en snijd ze in
croutons. Bak die krokant in olijfolie. Bak één spiegeleitje per
bord en kruid met peper en zout.
Op het bord. Een paar sauslepels saus met daarop de
gebakken tomaten, een paar stukken kip, een handvol
croutons, een schep gebakken champignons, een spiegeleitje.
Werk af met een gesnipperd lente-uitje.
ingrediënten - info
kippenbouten zonder bot
champignons
tomatenpuree
tomaten
uien
oud brood
peper en zout
tijm
rozemarijn
(truffelpoeder)
Dit is een historisch recept dat aan Napoleon Bonaparte
werd geserveerd op 14 juni 1800, na de slag bij Marengo
(Piemonte – Italië). Het verhaaltje is, dat de Franse troepen
afgesneden waren van hun bevoorrading. De koks
moesten dus improviseren met wat in de buurt aan
voeding beschikbaar was. Napoleon vond dit gerecht zo
top, dat hij het geserveerd wou hebben voor elke veldslag.
In de meeste versies van dit gerecht worden tomaten,
champignons en kip gebruikt. Andere ingrediënten
variëren: cognac, witte wijn, croutons, spiegelei en zelfs
rivierkreeftjes.
Of Napoleon ook tomaten op z’n bord kreeg, daarover
bestaat twijfel. Dit product was in die periode nog niet
echt populair als voedingsmiddel.
Meestal wordt kip Marengo als stoofpotje klaargemaakt. In
deze versie wordt de kip gebakken en de Marengosaus
apart bereid.
Slag bij Marengo - Louis-François Lejeune (1775-1848)
meer recepten met pluimvee: