Norsk fiskesuppe
wortel
selder
visbouillon
zure room
eieren
peterselie
peper en zout
Verdeel het kabeljauwhaasje in moten van een paar
centimeter dikte. Snijd de gerookte zalm in repen. Kuis alle
groenten. Snijd een ui in halvemaantjes en een venkel op
schijfjes. Snijd een wortel in blokjes. Snijd een preistaaf in
ringen, maar hou een mooi stuk van het wit apart. Leg dit in de
koelkast tot gebruik. Hak verse peterselie. Maak een
visbouillon.
Stoof de venkel, ui, prei en wortel en selder in boter. Giet er
visbouillon bij. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat
sudderen tot de groenten gaar zijn. Verlaag het vuur tot onder
het kookpunt. Laat de kabeljauw erin pocheren maar zorg
ervoor dat de bereiding niet meer kookt.
Haal de vis uit de soep en bewaar op temperatuur. Roer
enkele eetlepels zure room door de soep. Meng een tweetal
eidooiers met een paar eetlepels soep. Giet deze liaison onder
voortdurend roeren bij de warme, maar niet kokende soep.
Leg de vismoten terug en breng alles op temperatuur om op te
dienen.
ingrediënten - info
kabeljauwhaasje
visbouillon
gerookte zalm
venkel
prei
ui
Eigenlijk is dit een versie van de Bergens fiskesuppe.
Bergen in Noorwegen uiteraard en niet in ons eigen
Henegouwen. Het verschil met de meer algemene Noorse
vissoep is dat er meer groenten in verwerkt worden, zoals
selderij en wortelen. Hoewel, dit is alweer zo een gerecht
met evenveel varianten als gezinskoks… Wel één
constante: er zit altijd kabeljauw en zalm in.
Haal het stukje preiwit uit de koelkast en snijd het in
flinterdunne ringetjes. Schep de soep in borden, leg in het
midden een moot kabeljauw en daarnaast de gerookte zalm.
Werk af met gehakte peterselie en de krokante preiringetjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.