spinaziespaghetti met zalm en kruidensaus
mascarpone
gorgonzola
burrata
basilicum
peterselie
peper en zout
parmezaan
De spinaziespaghetti. Koop een pak spinaziespaghetti. Of
maak deze zelf. Daarvoor heb je minstens een halve kilo
verse spinazieblaadjes nodig. Blancheer die kort in kokend
water. Giet af en spoel de spinazie onmiddellijk onder de
kraan met koud water. Laat even uitlekken en pureer in een
blender met een flinke scheut koud water. Druk de puree door
een fijne zeef, zodat je een felgroen sapje overhoudt. Een
efficiëntere methode is om de puree uit te wringen in een
dubbelgevouwen neteldoek.
In de pastamachine. In totaal heb je nodig: 160 g vloeibare
ingrediënten waarvan 2 losgeklopte eieren, aangevuld met
spinaziesap. Meng met 450 g pastabloem en draai de
spaghettislierten. Je kan dit ook met de hand doen, maar dan
kies je beter voor tagliatelle als pastavorm. Rol het deeg dun
uit en snijd het in smalle linten.
De saus. Giet de rest van het spinaziesap in een kookpotje.
Smelt er op laag vuur een potje mascarpone in. Smelt er ook
een bol burrata bij. Deze kaas geeft weinig of geen smaak aan
de saus, maar zorgt er wel voor dat de binding zonder koken
beter wordt. De smaak geef je met een spietje gorgonzola,
een handvol gesnipperde peterselie en evenveel basilicum-
blaadjes. Zet de staafmixer in deze bereiding en pureer. Breng
op smaak met peper en zout. Verwarm de saus maar laat niet
koken.
Andere ‘mise en place’. Snijd de plakjes gerookte zalm in
reepjes. Zet de zalmeitjes klaar. Pluk verse peterselie en
basilicum. Snijd een paar lente-uitjes op ringetjes. Maak
Parmezaanschilfers. Kook de spaghetti al dente.
Op het bord. Draai met een lange vleesvork de spaghetti in
rolletjes, één per bord. Lepel er wat van de saus overheen.
Werk af met reepjes zalm, zalmeitjes, lente-ui, peterselie,
basilicum en parmezaan.
ingrediënten - info
bloem voor pasta
verse spinazie
eieren
gerookte zalm
zalmeitjes
lente-ui
Variant. Voor een vegetarische variant laat je de zalm en de
zalmeitjes weg. Overgiet de spaghetti in een recipiënt met de
saus en meng goed. Maak ook nu op de borden, lange
spaghettirolletjes met een vleesvork. Werk af met peterselie,
basilicum, lente-ui en eventueel parmezaan.
De pastamachine. Naast
de klassieke manuele
versie bestaan er nu
elektrische apparaten die
een uitstekend resultaat
afleveren. En dat zonder
het zware werk van het
kneden.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.