aloo gobi met bataten
mosterdzaadjes
fenegriekzaad
komijnzaad
korianderpoeder
kardemompoeder
kaneelpoeder
foelie
chilivlokken
wokolie
tomaten
Griekse yoghurt
amandel-bloemkoolrijst
De groenten. Verdeel een halve bloemkool in roosjes. Snijd
een paar geschilde zoete aardappelen in blokjes. Verwarm de
oven voor op 185°C. Meng de groenten in een schaal met
wokolie, zodat ze rondom ingevet zijn. Leg ze in een
ovenschotel en zet ze 40 minuten in de oven op de
heteluchtstand. Prik erin om de garing te controleren. Ze
moeten gaar, maar niet overgegaard zijn.
Garam masala. Maak je eigen specifieke kruidenmix. Neem
gelijke hoeveelheden komijnzaad, fenegriekzaadjes,
mosterdzaadjes, zwarte peperbolletjes, kruidnagel. Rooster
deze specerijen een paar minuten in een droge pan, zonder
ze te verbranden. Schep de mix in een koffiemolentje en maal
deze tot poeder.
Voeg kardemompoeder, korianderpoeder, kaneelpoeder,
foelie, en chilivlokjes toe. Met je ervaring als amateurkok kan
je de onderlinge verhouding van de kruiden bijsturen naar een
persoonlijke portionering. Het is vooral belangrijk om deze
kruidenmix slechts mondjesmaat toe te voegen aan de saus
om een evenwichtige smaak te verzekeren.
De saus. Pel een paar kleine rode uien. Pel een halve bol
knoflook. Schil een paar kurkumaworteltjes. Schil een stukje
verse gember. Hak dit alles samen fijn in de blender. Roerbak
deze bereiding in wat wokolie. Voeg er een fles passata aan
toe en laat verder sudderen. Breng op smaak met een eetlepel
kruidenmix, proef en voeg meer ervan toe indien gewenst.
Voeg dan de gebakken bloemkool en zoete aardappel toe.
Roer het geheel goed door. Houd de bereiding op
serveertemperatuur.
ingrediënten - info
bloemkool
zoete aardappelen
(bataten)
knoflook
rode uien
verse gember
verse kurkuma
passata
peperbolletjes
kruidnagel
verse koriander
De afwerking. Ontvel een paar tomaten, haal ze leeg en
verdeel het vruchtvlees in blokjes. Trek de verse koriander in
plukjes. Schep met een spaan de borden vol. Werk af met
tomatenblokjes en korianderplukjes. Serveer met gebakken
amandel-bloemkoolrijst en Griekse yoghurt.
Dit is een vegetarische curry met bloemkool en
aardappelen, van oorsprong uit het Noorden van India.
Alleen, in dit recept werden de gewone aardappelen
vervangen door bataten ofwel zoete aardappelen. En
zoals bij vele van deze gerechten, varieert de kruidenmix
enorm. Zorg er wel voor dat er fenegriek in zit, want dat
zorgt toch voor een deel voor de specifieke smaak. Ik had
het geluk om verse kurkuma te vinden in het winkelrek.
Vervang dit door het poeder indien nodig. Je serveert
hierbij rijst of naanbrood, maar om het min of meer
koolhydraatarm te houden, heb ik gekozen voor
gebakken amandel-bloemkoolrijst.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer vegetarische gerechten: