gebakken kip in Catalaanse stijl
tijm
rozemarijn
laurier
kaneelstokje
olijfolie
witte wijn
Spaanse brandy
kippenbouillon
peterselie
peper en zout
Voorbereiding. Snijd een paar uien in halvemaantjes. Schil
en snijd een paar wortelen op schijfjes. Plet een halve bol
gepelde knoflookteentjes. Leg een paar tomaten een half
minuutje in kokend water. Koel ze onmiddellijk af onder de
kraan. Verwijder de schil, halveer en verwijder de pitjes. Snijd
het vruchtvlees in reepjes.
Haal de pitten uit verse pruimen en abrikozen en verdeel de
vruchtjes in vier. Rooster een handvol pijnboompitjes tot ze
kleuren. Maak een kruidentuiltje van verse tijm, rozemarijn,
laurier en een kaneelstokje.
Bereiding. Bak de stukken kip rondom bruin in een brede pan
met wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Schep de halfgare
kip in een kasserol. Bak de uien met de wortelen een paar
minuutjes en voeg dan het knoflook toe. Laat nog een
minuutje bakken. De uien moeten glazig zijn.
Schep deze bereiding bij de kip in de kasserol, leg er het
kruidentuiltje bij en vul aan met een glas witte wijn, een half
glas Spaanse brandy en kippenbouillon, tot alles
ondergedompeld is. Laat op zacht vuur minstens een half
uurtje sudderen tot de kip gaar is. Er hoeft geen deksel op de
pot, de bereiding mag wat uitdampen.
ingrediënten - info
kippenbouten
uien
wortelen
knoflook
tomaten
verse pruimen
verse abrikozen
pijnboompitjes
Dit is een traditioneel Catalaans gerecht dat vooral tijdens
de eindejaarsfeesten of in de winter op tafel komt. Dan
worden er rozijntjes en gedroogde pruimen in verwerkt en
soms ook gedroogde abrikozen. Maar in de zomer kan het
gedroogd fruit perfect vervangen worden door verse
exemplaren. Dit maakt de ‘pollo rustido a la catalana’ iets
minder traditioneel, maar toch zomers lekker.
Meng nu alles met het gesneden fruit, maar bewaar de
tomatenblokjes. Laat nog een kwartiertje sudderen tot het fruit
zacht is.
Opdienen. Verwijder het kruidentuiltje. Meng de bereiding met
de pijnboompitjes. Leg op elk bord een stuk kip en overgiet
met fruit en saus. Werk af met plukjes peterselie en verse
tomatenblokjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: