risotto met scampicrème
Voorbereiding. Knip het kopstuk af van de gamba’s (of
scampi’s), haal het vlees van het staartstuk eruit en verwijder
het darmkanaal. Bewaar de koppen en de schalen.
Schaaldierenfond. Neem een liter groentebouillon voor het
afval van een kilo gamba’s. Doe er een paar gesnipperde
sjalotjes en geplette knoflookteentjes bij. Voeg nog een paar
eetlepels tomatenpuree en een glas grappa toe en kruid met
peper en zout.
Laat deze bereiding een half uurtje sudderen en roer af en toe
een keertje om. Zakt het peil te snel, voeg dan wat water toe.
Schep de fond in een grote chinoise of een ander soort
stevige zeef. Druk er zoveel vocht uit als mogelijk.
De crema di scampi. Bak de staartstukken van de scampi of
gamberi in olijfolie met een gesneden knoflookteentje. Kruid
met peper en zout. Als ze mooi gekleurd zijn aan beide
kanten, giet er dan het sap van een citroen bij.
Schep deze bereiding in een blender, maar bewaar één à
twee stuks gamberi per bord voor de afwerking. Giet een
pollepel fond en een half flesje culinaire room bij de staartjes.
Mix op volle kracht zodat je een romige, homogene massa
bekomt. Zet even koel weg.
De risotto. Bak de rijst in een brede diepe pan in wat olijfolie.
Als de korrels doorschijnend worden, giet er dan
pollepelgewijs de schaaldierenfond bij. Herhaal dit, als het
vocht opgedroogd geraakt.
Roeren mag, in tegenstelling tot een Spaanse paella. Je bent
op z’n minst een half uurtje zoet, tot de rijst gaar is. Beetgaar
is niet voldoende. De rijst mag ‘overkookt’ lijken, maar niet
teveel uiteraard.
Meng de risotto nu met de crema di scampi. Laat nog even op
temperatuur komen op laag vuur.
Afwerking. Schep de borden vol met de risotto en werk af met
een paar bewaarde staartjes per bord. Je kan er optioneel ook
wat gebakken plukjes peterselie overheen strooien.
ingrediënten - info
risottorijst (carnaroli)
gamba’s of scampi’s
tomatenpuree
culinaire room
Risotto alla crema di scampi is een klassieker uit de
Italiaanse keuken. Het wordt geserveerd als voorgerecht.
Maar het is zo lekker, dat je er gewoon je buikje van vol
kan eten zonder behoefte aan een hoofdschotel. Deze
versie is van mijn echtgenote Linda. Zij eet niet écht graag
rijst, maar is de specialist in huis als het over het maken
van risotto gaat!
In dit recept worden gamba’s (gamberi) gebruikt in plaats
van scampi’s. Wat is het verschil? Scampi’s zijn verwant
aan de kreeft en gamba’s aan de grijze garnaal. Maar de
keuze werd vooral bepaald doordat de visboer op het
lokale marktje in Capodimonte enkel gamba’s in z’n
karretje had liggen. Dit gerechtje werd gemaakt op
camping aan het Lago di Bolsena.
En nog een leuke: wat is het enkelvoud van scampi??
Scampo! Dus als wij “scampi’s” zeggen, is dat eigenlijk
een dubbel meervoud. Zo weet je alweer wat vertellen aan
tafel…
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.