baba au rhum met witte chocoladesaus
130 poedersuiker
20 vanillesuiker
vanille-essence
60 gesmolten boter
1 zakje bakpoeder
3 eieren
150 patisseriebloem
ingrediënten - info
witte chocolade
room
roomijs
braambessen
rietsuikersiroop
bruine rum
Dit mierzoete gebakje uit de 18e eeuw is een klassieker
uit de Franse keuken. Het origineel is van de hand van
banketbakker Nicolas Stohrer. Hij maakte het voor een
afgezette en naar Frankrijk verbannen Poolse koning die
last had van slechte tanden. De patissier weekte kouglofs,
klassieke gebakjes uit Lotharingen in zoete wijn. Pas veel
later werd die wijn vervangen door bruine rum.
Nog een historische voetnoot: ook de Napolitanen
beschouwen dit gebakje als hun culinaire erfgoed. Het
verscheen reeds in 1863 in een Italiaans kookboek. De
link is de verbondenheid van de toenmalige
vorstenhuizen in Europa, waardoor recepten van
lekkernijen van koninklijk hof naar hof doorgegeven
werden.
Nicolas Stohrer opende in 1730 een banketbakkerij in de
Rue Montorgueil in Parijs. Deze is ondertussen de oudste
van de hoofdstad en de baba’s gaan er nog steeds in de
originele vorm over de toonbank. Foto : Google Maps.
Meng 130 g poedersuiker, 20 g vanillesuiker en 3 eieren in de
keukenrobot. Voeg 60 g gesmolten boter, 150 g
patisseriebloem, een paar druppels vanille-essence en een
zakje bakpoeder toe. Meng tot een glad deeg.
Spatel het beslag in de vormpjes maar vul ze niet tot de rand.
Bak ze 15 minuten op 185°C. Verlaag dan de temperatuur
naar 150°C en bak ze nog eens 15 minuten.
Maak ondertussen de marinade. Meng in gelijke delen
rietsuikersiroop en bruine rum.
Laat de baba’s afkoelen tot lauw. Leg ze in een diepe schotel.
Overgiet uitbundig met de marinade en zorg ervoor dat de
gebakjes volledig doorzopen zijn.
Maak au bain-marie een saus van witte chocolade aangelengd
met een flinke scheut room. Maak je roomijs of gebruik een
kant-en-klaar product.
Op het bord een spiegel saus, een baba met daarop een
toefje slagroom en afgewerkt met een braambesje of een
ander decorelement naar keuze
Kruimelpad
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
Selectie