Schotse cock-a-leekie

Schotse cock-a-leekie

prei voorgekookte gerst ontpitte pruimen lente-uitjes boter peper en zout
ingrediënten - info ontbeende kippenbouten kippenbouillon spekreepjes wortelen
Deze soep behoort tot het Schotse culinaire erfgoed. Het eerste gedrukte recept voor Cock-a-leekie dateert uit 1598. Kip, prei en pruimen spelen de hoofdrol. Soms wordt zoals hier, gerst toegevoegd of in andere recepten zelfs rijst. In principe gebruik je de kip van de bouillon ook om op te eten. Hier een eigen manier van bereiding, op basis van vooraf klaargemaakte heldere kippensoep. Uiteindelijk bereik je met deze methode een vergelijkbaar eindresultaat, al zal een echte Schot er wellicht van gruwen...
Bak een handvol spekblokjes krokant in wat boter. Giet het vet af en schep de spekjes bij de soep. Controleer na 20 minuten of de kippenbouten gaar zijn. Haal ze dan uit de pot en snijd ze in reepjes. Leg die reepjes terug in de soep. Kruid indien nodig bij met peper en zout. Schep de soep in ruime soepborden en zorg ervoor dat alle ingrediënten zichtbaar aanwezig zijn. Werk in de borden af met gesneden lente-uitjes. Serveer met bruin brood indien je dit gerecht als maaltijdsoep serveert.
Maak een heldere kippenbouillon op basis van een soepkip. Zeef de bouillon en laat inkoken. Bewaar het gekookte kippenvlees eventueel voor een feestmaal voor je huisdier, want écht eetbaar is het niet meer. De smaak van de kip zit nu in de bouillon. Maak verse groenten klaar. Kuis en snijd een paar staven prei en een paar dikke wortels op schijven. Bak de ontbeende kippenbouten in wat boter. Schep ze in de soep samen met de verse groenten. Voeg een koffiekopje voorgekookte gerst toe. Zet de timer op 20 minuten en laat sudderen tegen het kookpunt aan. Schep na 10 minuten een flinke portie gedroogde pruimen zonder pit in de soep.
Creatief Koken de              passie kookvurige

Schotse

cock-a-leekie

Bereiding
Maak een heldere kippenbouillon op basis van een soepkip. Zeef de bouillon en laat inkoken. Bewaar het gekookte kippenvlees eventueel voor een feestmaal voor je huisdier, want écht eetbaar is het niet meer. De smaak van de kip zit nu in de bouillon. Maak verse groenten klaar. Kuis en snijd een paar staven prei en een paar dikke wortels op schijven. Bak de ontbeende kippenbouten in wat boter. Schep ze in de soep samen met de verse groenten. Voeg een koffiekopje voorgekookte gerst toe. Zet de timer op 20 minuten en laat sudderen tegen het kookpunt aan. Schep na 10 minuten een flinke portie gedroogde pruimen zonder pit in de soep.
Deze soep behoort tot het Schotse culinaire erfgoed. Het eerste gedrukte recept voor Cock-a-leekie dateert uit 1598. Kip, prei en pruimen spelen de hoofdrol. Soms wordt zoals hier, gerst toegevoegd of in andere recepten zelfs rijst. In principe gebruik je de kip van de bouillon ook om op te eten. Hier een eigen manier van bereiding, op basis van vooraf klaargemaakte heldere kippensoep. Uiteindelijk bereik je met deze methode een vergelijkbaar eindresultaat, al zal een echte Schot er wellicht van gruwen...
Ingrediënten
ingrediënten - info parelhoenfilets knoflook sjalotjes gevogeltefond witte druiven op sap
prei voorgekookte gerst ontpitte pruimen lente-uitjes boter peper en zout
receptfiche receptfiche
Bak een handvol spekblokjes krokant in wat boter. Giet het vet af en schep de spekjes bij de soep. Controleer na 20 minuten of de kippenbouten gaar zijn. Haal ze dan uit de pot en snijd ze in reepjes. Leg die reepjes terug in de soep. Kruid indien nodig bij met peper en zout. Schep de soep in ruime soepborden en zorg ervoor dat alle ingrediënten zichtbaar aanwezig zijn. Werk in de borden af met gesneden lente- uitjes. Serveer met bruin brood indien je dit gerecht als maaltijdsoep serveert.
de              passie Creatief Koken kookvurige