Schotse cock-a-leekie
prei
voorgekookte gerst
ontpitte pruimen
lente-uitjes
boter
peper en zout
ingrediënten - info
ontbeende kippenbouten
kippenbouillon
spekreepjes
wortelen
Deze soep behoort tot het Schotse culinaire erfgoed. Het
eerste gedrukte recept voor Cock-a-leekie dateert uit 1598.
Kip, prei en pruimen spelen de hoofdrol. Soms wordt
zoals hier, gerst toegevoegd of in andere recepten zelfs
rijst. In principe gebruik je de kip van de bouillon ook om
op te eten.
Hier een eigen manier van bereiding, op basis van vooraf
klaargemaakte heldere kippensoep. Uiteindelijk bereik je
met deze methode een vergelijkbaar eindresultaat, al zal
een echte Schot er wellicht van gruwen...
Bak een handvol spekblokjes krokant in wat boter. Giet het vet
af en schep de spekjes bij de soep. Controleer na 20 minuten
of de kippenbouten gaar zijn. Haal ze dan uit de pot en snijd
ze in reepjes. Leg die reepjes terug in de soep. Kruid indien
nodig bij met peper en zout.
Schep de soep in ruime soepborden en zorg ervoor dat alle
ingrediënten zichtbaar aanwezig zijn. Werk in de borden af
met gesneden lente-uitjes. Serveer met bruin brood indien je
dit gerecht als maaltijdsoep serveert.
Maak een heldere kippenbouillon op basis van een soepkip.
Zeef de bouillon en laat inkoken. Bewaar het gekookte
kippenvlees eventueel voor een feestmaal voor je huisdier,
want écht eetbaar is het niet meer. De smaak van de kip zit nu
in de bouillon.
Maak verse groenten klaar. Kuis en snijd een paar staven prei
en een paar dikke wortels op schijven. Bak de ontbeende
kippenbouten in wat boter. Schep ze in de soep samen met de
verse groenten. Voeg een koffiekopje voorgekookte gerst toe.
Zet de timer op 20 minuten en laat sudderen tegen het
kookpunt aan. Schep na 10 minuten een flinke portie
gedroogde pruimen zonder pit in de soep.
Kruimelpad
Selectie
Gerelateerde recepten
meer recepten met pluimvee: