Scotch pies
De vulling:
lamsgehakt
uien
knoflook
lamsfond
foelie
marjolein
rozemarijn
oregano
peper en zout
ingrediënten - info
Het deeg:
200 g smout
2 dl water
500 g patisseriebloem
een koffielepel zout
Een Scotch pie komt van oorsprong uit de Schotse
hooglanden. Het word er al vier- tot vijfhonderd jaar lang
geleden gegeten. De traditionele vulling was
schapenvlees. Thans wordt meestal lamsgehakt gebruikt
maar er zijn ook versies met rund. In de Schotse pubs eet
je het, vaak geserveerd met bonen in tomatensaus en
chips. Het is ook een populaire snack in de kantines van
voetbalstadions. Daarom worden ze ook wel
‘voetbaltaarten’ genoemd. Elk jaar wordt in Schotland een
World Scotch Pie Championship gehouden.
Schep het mengsel gelijkmatig in de voorbereide
taartvormpjes en druk de vulling naar beneden, zodat het de
vorm voor ongeveer 2/3 vult. Plaats de deegschijf op de
vulling en druk voorzichtig langs de rand zodat deze net de
zijkant van de vorm raakt. Het is niet nodig om het deeg te
verzegelen met de rand. Het mag er los bovenop liggen.
Leg de taarten op een bakplaat en bak ze ongeveer 45
minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. Controleer met
een priem of het vlees volledig gaar is. Het deeg moet
alleszins goudbruin zijn. Haal de taarten uit de oven en laat ze
ongeveer 10 minuten staan voordat je ze uit de vormpjes
haalt.
Op het bord. Serveer de pasteitjes warm of opgewarmd. Als
begeleiding kan je boontjes in tomatensaus en gebakken
krieltjes of frietjes geven. Ze worden als snack ook vaak
gewoon begeleid van ketchup of mosterd, bovenop het
pasteitje. De opstaande rand van het pasteitje zou immers
bedoeld zijn om het sausje te bevatten.
Het deeg. Doe het water, de smout en een snuifje zout in een
pan en breng het aan de kook. Zorg ervoor dat de smout
volledig is opgelost. Zeef indien nodig, de kaantjes eruit.
Doe de patisseriebloem in een grote kom en giet er de hete
vloeistof over. Roer om met een spatel tot de bloem de
vloeistof heeft opgenomen. Leg de zachte deegbol op je
werkoppervlak. Laat even afkoelen en kneed het een paar
minuten met de hand. Wikkel het deeg daarna in plasticfolie
en laat het volledig afkoelen. Je kan het op die manier
bewaren in de koelkast voor later gebruik.
Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Snijd van elk van die
stukken 1/3 af. Rol het grootste stuk uit met een deegrol tot
een deegvel van een paar millimeter dik en groot genoeg om
een brede muffinvorm te bedekken.
Gebruik bakvormen met een rand van een vijftal centimeter
hoog en tien centimeter diameter. Heb je die niet, gebruik dan
lege conservenblikjes die de afmetingen benaderen. Vet de
randen in met wat smout en leg op de bodem een op maat
gesneden velletje bakpapier. Dat zal het verwijderen van de
gebakken pasteitjes vergemakkelijken.
Druk het deegvel in de bakvorm. Rol het kleinere stuk deeg uit
tot een velletje dat groot genoeg is om de bovenkant van de
bakvorm te bedekken. Gebruik een uitsteekring van het juiste
formaat om het deeg mooi cirkelvormig uit te snijden. Maak in
het midden een luchtgat met het kleinste uitsteekringetje dat je
hebt.
De vulling. Cutter een ui en een paar teentjes knoflook in zeer
fijne stukjes. Bak ze in een pannetje met wat boter. Meng met
lamsgehakt. Reken op ongeveer 150 g per pasteitje. Kruid
met foelie, peper, zout, rozemarijn, oregano en marjolein.
Voeg een paar eetlepels lamsfond toe. Kneed alles goed tot
een homogene vleesbol.
Kruimelpad
Selectie
Bijpassende recepten