patrijs op de wijze
van Toledo
Stop een paar takjes aromaten zoals tijm en
rozemarijn in de buikholte van de patrijzen.
Bind dan de poten en de vleugels vast met
keukengaren, zodat de vogeltjes goed gesloten
zijn.
Giet een paar scheuten olijfolie in een kookpot.
Voeg de patrijzen toe en bak ze rondom bruin.
Hak een volledige bol gepelde knoflookteentjes
in stukjes. Snijd een tweetal uien in
halvemaantjes. Schraap een paar wortelen en
snijd ze in grote stukken. Voeg al deze
groenten bij de patrijzen in de pot.
Giet erbij: een borrelglas witte wijnazijn, een
groot glas witte wijn en een gelijke hoeveelheid
gevogeltefond. Voeg voor de smaak nog een
paar zwarte peperkorrels toe, een paar stuks
kruidnagel en een tweetal blaadjes laurier.
Dek de pot af en laat de patrijzen 2 uur
sudderen. Verwijder dan de touwtjes, snijd de
patrijzen doormidden, verwijder het borstbeen
en leg de gehalveerde stukken een schotel. Dek
die af en zet die tot verder gebruik in een
voorverwarmde oven op 85°C.
Werk de saus af. Verwijder de laurierblaadjes en
schep de groenten uit het braadvocht. Leg ze
naast de patrijzen in de ovenschotel. Zeef en
giet het braadvocht in een pannetje.
Breng indien nodig, op smaak met peper en
zout. Breng aan de kook en bind met wat
maïszetmeel opgelost in water.
Op het bord. Een portie groenten met daarop
een halve uitgebeende patrijs en daarover een
pollepel saus. Werk af met fijngesnipperde
lente-uitjes en dien op met een smeuïge
aardappelpuree.
witte wijn
witte wijnazijn
olijfolie
laurier
peperkorrels
kruidnagel
zout
lente-uitjes
maïzena
Perdiz a la toledana is een traditioneel
gerecht uit Toledo. Het bestaat uit patrijs
gestoofd in wijn met uien, knoflook,
wortelen en smaakmakers. Het is een
typisch gerecht van het jachtseizoen. Maar
toch, tijdens onze zomerreis naar Spanje
eind augustus, stond het al op de kaart van
vele restaurantjes in Toledo-centrum.
De meeste Spaanse websites die het
gerecht presenteren, beperken zich tot de
ingrediënten die hier gebruikt worden.
Slechts enkele kiezen voor rode wijn of
voegen champignons en tomaten toe.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.