gehaktballetjes uit Smyrna
ingrediënten - info gehakt (hier: lamsgehakt) vers knoflook knoflookpoeder komijnpoeder kaneelpoeder oud brood
Aan dit gerechtje kleeft een tragisch verhaal. Soutzoukakia smyrneika behoren tot het culinaire erfgoed van Smyrna, een Griekse stad op wat nu Turks grondgebied is. In de vroege jaren ’20 van vorige eeuw werden Griekse inwoners gedwongen om naar Griekenland te verhuizen. Ze moesten alles achterlaten, maar hebben wel hun culinaire tradities meegenomen, zoals ook dit recept. Smyrna (nu: Izmir), werd platgebrand en naar schatting een half miljoen inwoners kwamen om of konden nog net op tijd naar Griekenland vluchten. Een van de overlevenden van de ramp was Aristoteles Onassis, die later de rijkste man ter wereld zou worden. Lees er Wikipedia op na voor meer info over dit onderwerp.

gehaktballetjes uit Smyrna - soutzoukakia smyrneika

rode wijn olijfolie rode uien tomaten tomatenpuree suiker peper en zout
Voorbereiding. Pel een volledige bol vers knoflook en hak de teentjes fijn. Pel een vijftal verse tomaten. Haal het velletje eraf met een dunschiller, halveer en haal er de pitjes uit. Hak de tomaten grof. Snijd een paar rode uien in een fijne brunoise. Zet een kommetje klaar met twee sneetjes oud brood zonder korsten en in stukjes gesneden. Meng met een glas rode wijn. Knijp met de hand het brood fijn tot een papje. Voeg naar smaak de kruiding voor het vlees toe: komijnpoeder, een mespuntje kaneelpoeder, peper en zout. De gehaktballetjes. Meng dit papje met ongeveer ½ kg gehakt naar keuze. Ik heb hier lamsgehakt gebruikt, maar zuiver rund of gemengd gehakt gaat ook. Schep met twee eetlepels quenelles uit het gehakt en maakt er langwerpige balletjes van.
De saus. Breng de olie waar de balletjes in voorgebakken zijn terug op baktemperatuur. Schep er de brunoise van ui in en laat die glazig worden. Voeg dan de gehakte tomaten en het knoflook toe. Laat een minuutje pruttelen en voeg dan een glas rode wijn toe. Kruid naar smaak met knoflookpoeder, komijnpoeder, een snuifje suiker, peper en zout. Afwerking. Schep de voorgebakken balletjes bij de saus in een brede pan. Laat een half uurtje sudderen op gematigd vuur. De balletjes zullen verder garen en de saus zal indikken. Dien op met Griekse pasta, gekookte rijst of gekookte bulgur. Je kan er ook gegrilde groenten, geroosterd brood of een fris slaatje bij serveren.
foto:Wikipedia
Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een antiaanbakpan. Bak de balletjes rondom bruin, maar ze hoeven niet volledig gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en bewaar ze warm. Gooi de olie niet weg.
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

gehaktballetjes

uit Smyrna

soutzoukakia

smyrneika

Bereiding
Aan dit gerechtje kleeft een tragisch verhaal. Soutzoukakia smyrneika behoren tot het culinaire erfgoed van Smyrna, een Griekse stad op wat nu Turks grondgebied is. In de vroege jaren ’20 van vorige eeuw werden Griekse inwoners gedwongen om naar Griekenland te verhuizen. Ze moesten alles achterlaten, maar hebben wel hun culinaire tradities meegenomen, zoals ook dit recept. Smyrna (nu: Izmir), werd platgebrand en naar schatting een half miljoen inwoners kwamen om of konden nog net op tijd naar Griekenland vluchten. Een van de overlevenden van de ramp was Aristoteles Onassis, die later de rijkste man ter wereld zou worden. Lees er Wikipedia op na voor meer info over dit onderwerp.
Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een antiaanbakpan. Bak de balletjes rondom bruin, maar ze hoeven niet volledig gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en bewaar ze warm. Gooi de olie niet weg.
foto:Wikipedia
Voorbereiding. Pel een volledige bol vers knoflook en hak de teentjes fijn. Pel een vijftal verse tomaten. Haal het velletje eraf met een dunschiller, halveer en haal er de pitjes uit. Hak de tomaten grof. Snijd een paar rode uien in een fijne brunoise. Zet een kommetje klaar met twee sneetjes oud brood zonder korsten en in stukjes gesneden. Meng met een glas rode wijn. Knijp met de hand het brood fijn tot een papje. Voeg naar smaak de kruiding voor het vlees toe: komijnpoeder, een mespuntje kaneelpoeder, peper en zout. De gehaktballetjes. Meng dit papje met ongeveer ½ kg gehakt naar keuze. Ik heb hier lamsgehakt gebruikt, maar zuiver rund of gemengd gehakt gaat ook. Schep met twee eetlepels quenelles uit het gehakt en maakt er langwerpige balletjes van.
De saus. Breng de olie waar de balletjes in voorgebakken zijn terug op baktemperatuur. Schep er de brunoise van ui in en laat die glazig worden. Voeg dan de gehakte tomaten en het knoflook toe. Laat een minuutje pruttelen en voeg dan een glas rode wijn toe. Kruid naar smaak met knoflookpoeder, komijnpoeder, een snuifje suiker, peper en zout. Afwerking. Schep de voorgebakken balletjes bij de saus in een brede pan. Laat een half uurtje sudderen op gematigd vuur. De balletjes zullen verder garen en de saus zal indikken. Dien op met Griekse pasta, gekookte rijst of gekookte bulgur. Je kan er ook gegrilde groenten, geroosterd brood of een fris slaatje bij serveren.
Ingrediënten
ingrediënten - info gehakt (hier: lamsgehakt) vers knoflook knoflookpoeder komijnpoeder kaneelpoeder oud brood
rode wijn olijfolie rode uien tomaten tomatenpuree suiker peper en zout
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige