ingrediënten - info
gehakt (hier: lamsgehakt)
vers knoflook
knoflookpoeder
komijnpoeder
kaneelpoeder
oud brood
Aan dit gerechtje kleeft een tragisch verhaal.
Soutzoukakia smyrneika behoren tot het culinaire erfgoed
van Smyrna, een Griekse stad op wat nu Turks
grondgebied is. In de vroege jaren ’20 van vorige eeuw
werden Griekse inwoners gedwongen om naar
Griekenland te verhuizen. Ze moesten alles achterlaten,
maar hebben wel hun culinaire tradities meegenomen,
zoals ook dit recept.
Smyrna (nu: Izmir), werd platgebrand en naar schatting
een half miljoen inwoners kwamen om of konden nog net
op tijd naar Griekenland vluchten. Een van de
overlevenden van de ramp was Aristoteles Onassis, die
later de rijkste man ter wereld zou worden. Lees er
Wikipedia op na voor meer info over dit onderwerp.
gehaktballetjes uit Smyrna - soutzoukakia smyrneika
rode wijn
olijfolie
rode uien
tomaten
tomatenpuree
suiker
peper en zout
Voorbereiding. Pel een volledige bol vers knoflook en hak de
teentjes fijn. Pel een vijftal verse tomaten. Haal het velletje
eraf met een dunschiller, halveer en haal er de pitjes uit. Hak
de tomaten grof. Snijd een paar rode uien in een fijne
brunoise.
Zet een kommetje klaar met twee sneetjes oud brood zonder
korsten en in stukjes gesneden. Meng met een glas rode wijn.
Knijp met de hand het brood fijn tot een papje. Voeg naar
smaak de kruiding voor het vlees toe: komijnpoeder, een
mespuntje kaneelpoeder, peper en zout.
De gehaktballetjes. Meng dit papje met ongeveer ½ kg
gehakt naar keuze. Ik heb hier lamsgehakt gebruikt, maar
zuiver rund of gemengd gehakt gaat ook. Schep met twee
eetlepels quenelles uit het gehakt en maakt er langwerpige
balletjes van.
De saus. Breng de olie waar de balletjes in voorgebakken zijn
terug op baktemperatuur. Schep er de brunoise van ui in en
laat die glazig worden.
Voeg dan de gehakte tomaten en het knoflook toe. Laat een
minuutje pruttelen en voeg dan een glas rode wijn toe. Kruid
naar smaak met knoflookpoeder, komijnpoeder, een snuifje
suiker, peper en zout.
Afwerking. Schep de voorgebakken balletjes bij de saus in
een brede pan. Laat een half uurtje sudderen op gematigd
vuur. De balletjes zullen verder garen en de saus zal indikken.
Dien op met Griekse pasta, gekookte rijst of gekookte bulgur.
Je kan er ook gegrilde groenten, geroosterd brood of een fris
slaatje bij serveren.
Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een antiaanbakpan.
Bak de balletjes rondom bruin, maar ze hoeven niet volledig
gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en bewaar ze warm.
Gooi de olie niet weg.