ingrediënten - info
kippenwit
rode paprika
wortelen
selder
rode uien
knoflook
aubergine
butternutpompoen
olijfolie
witte wijn
kippenbouillon
pasta piñones con pollo
pasta piñones
paprikapoeder
peper en zout
oregano
tijm
zachte chorizo
pata negra
gekookte hamblokjes
doperwtjes
kekererwten
half gedroogde tomaten op olie
zwarte olijven
verse munt
Voorbereiding. Snijd een grote rode paprika, een paar
wortelen en een staafje selder in een fijne brunoise. Doe
hetzelfde met een halve butternutpompoen en een Japanse
aubergine.
Bak deze groenten samen in een scheutje olijfolie met wat
gesnipperde rode ui en een paar gekneusde knoflookteentjes.
Kruid met peper, zout, oregano en tijm. Zet deze bereiding
even aan de kant.
Bereiding. Portioneer de kip en wrijf de stukken in met zacht
paprikapoeder, peper en zout. Bak ze in olijfolie aan tot
lichtbruin. Voeg een flinke scheut kippenbouillon en evenveel
witte wijn toe. Dek de pan af en laat een kwartiertje sudderen
tot de stukken kip volledig gaar zijn.
Haal de kip uit de pan en houd ze warm. Deglaceer de pan
met een scheutje bouillon en zeef het braadvocht. Laat even
inkoken en zet het pannetje afgedekt aan de kant.
Kook de pasta al dente in kippenbouillon. Meng in een
paellapan de uitgelekte pasta met het bewaarde braadvocht
van de kip en de gestoofde groenten. Voeg verder toe: een
bokaaltje doperwtjes, een paar eetlepels halfgedroogde
kerstomaatjes op olie, een paar in ringetjes gesneden zwarte
olijven en een handvol gekookte hamblokjes.
Kruid naar smaak bij met paprikapoeder, tijm, oregano, peper
en zout. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe en laat de
bereiding op serveertemperatuur komen.
Leg tenslotte de stukken kip in de paellapan en werk die af
met in reepjes getrokken pata negra, schijfjes chorizo dulce en
gesnipperde verse munt.
Dit is een variant op het meer bekende Spaanse gerecht
arroz con pollo al ajillo. De rijst wordt vervangen door
‘piñones’. Letterlijk vertaald ‘pijnboompitjes’, maar het
gaat wel degelijk om een fijne soort pasta. Heeft iets weg
van de Griekse kritharaki. Deze pasta ziet eruit en
reageert ook een beetje zoals rijst. Het slorpt het
kookvocht bijna volledig op en lijkt mij bijzonder geschikt
voor de bereiding van fideua en paella. De purperen worst
op foto is een Japanse variant van een aubergine,
gekocht op een Spaans marktje. Ziet er spectaculair uit,
maar smaakt gewoon naar … aubergine.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: