ingrediënten - info
verse zalm
aardappelen
prei
Lohikeitto betekent in het Fins ‘zalmsoep’. Er zijn twee
versies: de traditionele ‘perinteinen lohikeitto’, op basis
van water met room of de ‘täyteläinen lohikeitto’ (rijke
zalmsoep). Deze heeft als basis melk met room. Ik heb een
beetje vals gespeeld en gebruik visbouillon met room als
basis. Niet ongebruikelijk, want zo vind je wel meer
recepten.
De vaste ingrediënten voor deze soep zijn: verse zalm,
aardappelen, prei en wortelen. Bizarre variant: je kan uien
erbij doen, maar dan zonder prei (!). Die Finnen toch!
De soep heeft soortgelijken in alle Scandinavische landen.
In Zweden heet de soep Laxsoppa. En er is ook de
Norsk fiskesuppe uit Bergen in Noorwegen die er sterk op
lijkt. Ik veronderstel dat ze allemaal even lekker zijn, deze
buikvullende maaltijdsoepjes.
lohikeitto - Finse zalmsoep
Voorbereiding. Schil de aardappelen en verdeel ze in vier of
meer grote stukken. Rasp een paar dikke wortelen en snijd ze
in stukken van een tweetal centimeter lang. Kuis een tweetal
preistaven en snijd ze ook in stukken van dezelfde lengte. Pluk
een handvol dilleblaadjes van de stengels. Maak een stevige
visbouillon of gebruik een kant-en-klaar alternatief.
Bereiding. Breng een litertje visbouillon aan de kook met een
flesje kookroom. Schep er de aardappelen, prei en wortelen
bij. Verlaag het vuur en laat de groenten een kwartiertje
sudderen.
Snijd ondertussen de verse zalm in grote stukken. Haal het vel
eraf en verwijder eventuele graatjes. Breng de
groentebereiding onder het kookpunt. Leg de zalm in de pot en
pocheer een vijftal minuutjes.
Op het bord. Schep vis en groenten uit de soep op de borden.
Overgiet ze daarna met de soep. Werk af met plukjes dille.
Variant. Tot zover de ‘officiële’ bereidingswijze. Ik heb het nét
iets anders gedaan. Groenten en aardappelen heb ik vooraf
gestoomd. Twintig minuutjes op 120°C. Ondertussen werd de
zalm gepocheerd in de gekookte visbouillon met room. Haal
dan de vismoten eruit en dek ze af. Bind de saus met wat
vloeiende bloem opgelost in water. Snipper de helft van de
plukjes dille fijn en roer dit door de soep.
Schep er nu alle ingrediënten bij, roer om en laat de soep nog
een paar minuutjes staan om de smaken te mengen en de
bereiding op serveertemperatuur te brengen. Werk ook af met
de rest van de plukjes dille.
Kruimelpad
creatief koken > wereldkeuken > Scandinavië
Selectie