ingrediënten - info
kalfsgebraad
bruine champignons
uien
knoflook
kalfsbouillon
kookroom
rösti
Zürcher Geschnetzeltes
witte wijn
peterselie
lente-uitje
vloeiende bloem
citroen
boter
nootmuskaat
peper en zout
Voorbereiding. Snijd een kalfsgebraad in dunne reepjes.
Reken op ongeveer 200 gram per tafelgenoot. Snijd een bakje
bruine champignons in plakjes. Hak een grote ui en een paar
knoflookteentjes fijn in een cutter. Haal een eetlepel zeste van
een biocitroen en pers een halve citroen uit. Zet een half glas
kalfsbouillon klaar. Hak een handvol peterselie. Snijd een
lente-uitje op ringetjes.
Bereiding. Bak de kalfsreepjes lichtbruin in een pan met
bruisende boter. Haal ze uit de pan en zet ze afgedekt langs
de kant. Doe opnieuw een klont boter in de pan en bak de
champignons tot ze kleuren. Voeg de gesnipperde ui met
knoflook toe en laat die glazig worden. Breng op smaak met
peper, zout en nootmuskaat.
Bestuif met een paar eetlepels vloeiende bloem. Roerbak
even door tot de bloem goed vermengd is met de andere
ingrediënten.
Giet een glas witte wijn en evenveel kookroom en een half
glas bouillon in de pan, roer om en laat een paar minuutjes
sudderen.
Voeg nu de gebakken kalfsreepjes toe en laat de pan nog een
paar minuutjes staan op laag vuur. Breng op smaak met een
scheutje citroensap.
Op het bord. Leg op het bord een paar rösti. Dresseer verder
met een flinke portie geschnetzeltes. Werk af met gehakte
peterselie, lente-uitjes en citroenzeste.
Zürcher Geschnetzeltes, ook bekend als Züri
Gschnätzlets is een klassiek Zwitsers gerecht dat
traditioneel wordt bereid met kalfsvlees, champignons,
witte wijn, room en vleesbouillon. Het gerecht wordt
meestal geserveerd met rösti. Het werd voor het eerst
vermeld in een kookboek in 1947 en is sindsdien een
favoriet gebleven in de Zwitserse keuken.