ingrediënten - info
rundergehakt
ui
knoflook
paprika’s
tomaten
tomatenpuree
ketchup
passata
De Sloppy Joe’s burger zou in 1917 gecreëerd zijn door
José “Sloppy Joe” Abeal y Otero, een bareigenaar in
Havana, Cuba. Zijn interpretatie van de Cubaanse picadillo
werd een eenvoudig broodje gevuld met in tomaten
gestoofd gehakt. En dan de Amerikaanse versie. Mogelijk
komt de naam ‘Sloppy Joe’ van Joe Russell die het
Cubaanse broodje als ‘loose meat sandwich’ op z’n
menukaart zette. De Sloppy Joe’s Bar in Key West, Florida
bestaat nog altijd (zie foto - Google maps). De link tussen
de Cubaanse versie en de Amerikaanse, is waarschijnlijk
Ernest Hemmingway, een reguliere klant in beide bars.
Wat er ook van waar is, één zekerheid blijft: je kan deze
burger niet propertjes eten zonder bestek…
sloppy Joe’s burger
Hak een grote zoete ui fijn. Druk een paar knoflookteentjes
door de knoflookpers. Schil een rode en een gele puntpaprika
en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika’s in
zeer fijne blokjes. Ontvel een tweetal tomaten, maak ze leeg
en snijd het vruchtvlees in reepjes. Zet het rundsgehakt klaar
en reken op 100 gram per burger.
Bak het gehakt in een pan met een scheutje olijfolie. Blijf
roeren en pletten om ervoor te zorgen dat de gehaktkorrels
gelijkmatig bruin worden. Voeg halverwege dit proces de
fijngesnipperde ui, de paprikablokjes en de geperste
knoflookteentjes toe. Roer om en laat een paar minuutjes
bakken.
Schep een blikje tomatenpuree en, bij voorkeur, een klein
flesje Siciliaanse passata in de pan en giet er een glas water
bij. Roer om en meng met een eetlepel mosterd, een flinke
scheut ketchup, een paar eetlepels worcestersaus. Voeg naar
smaak een paar eetlepels cassonadesuiker toe. Kruid met
gedroogde oregano, een koffielepeltje cayennepeper, peper en
zout.
Controleer bij het toevoegen van al deze smaakmakers
voortdurend het resultaat. Maak het zo zoet en zo pikant als je
zelf wil.
Laat de saus nu een halfuurtje sudderen op laag vuur. Zorg
ervoor dat de bereiding niet volledig uitdroogt. Voeg indien
nodig nog een scheutje water toe. Schat wel juist in of de
vleesmassa op een hoopje kan blijven liggen op het broodje
en niet uitvloeit op het bord. Niet écht moeilijk, je bent
hobbykok voor iets hé!
Halveer ondertussen de hamburgerbroodjes. Leg ze in een
grillpan en grill ze op de snijvlakken. Leg de broodjes daarna
even in een warme oven tot de saus klaar is. Smeer net voor
het samenstellen van de burgers, de snijvlakken in met een
laagje mosterd.
cassonadesuiker
mosterd
Worchester
oregano
cayenne
hamburgerbroodjes
olijfolie
strofrietjes
peper en zout
Afwerking. Meng de warme bereiding met de verse
tomatenblokjes. Leg de onderste helft van de broodjes op een
bord. Schep daarop een royale portie vulling. Zet er het hoedje
bovenop. Serveer naar eigen inspiratie met een fris slaatje en
bijvoorbeeld zoals hier, met ‘pommes pailles’, strofrietjes.
Kruimelpad
Selectie
Bijpassende gerechten