ingrediënten - info rundergehakt ui knoflook paprika’s tomaten tomatenpuree ketchup passata
De Sloppy Joe’s burger zou in 1917 gecreëerd zijn door José “Sloppy Joe” Abeal y Otero, een bareigenaar in Havana, Cuba. Zijn interpretatie van de Cubaanse picadillo werd een eenvoudig broodje gevuld met in tomaten gestoofd gehakt. En dan de Amerikaanse versie. Mogelijk komt de naam ‘Sloppy Joe’ van Joe Russell die het Cubaanse broodje als ‘loose meat sandwich’ op z’n menukaart zette. De Sloppy Joe’s Bar in Key West, Florida bestaat nog altijd (zie foto - Google maps). De link tussen de Cubaanse versie en de Amerikaanse, is waarschijnlijk Ernest Hemmingway, een reguliere klant in beide bars. Wat er ook van waar is, één zekerheid blijft: je kan deze burger niet propertjes eten zonder bestek…

sloppy Joe’s burger

Hak een grote zoete ui fijn. Druk een paar knoflookteentjes door de knoflookpers. Schil een rode en een gele puntpaprika en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika’s in zeer fijne blokjes. Ontvel een tweetal tomaten, maak ze leeg en snijd het vruchtvlees in reepjes. Zet het rundsgehakt klaar en reken op 100 gram per burger. Bak het gehakt in een pan met een scheutje olijfolie. Blijf roeren en pletten om ervoor te zorgen dat de gehaktkorrels gelijkmatig bruin worden. Voeg halverwege dit proces de fijngesnipperde ui, de paprikablokjes en de geperste knoflookteentjes toe. Roer om en laat een paar minuutjes bakken. Schep een blikje tomatenpuree en, bij voorkeur, een klein flesje Siciliaanse passata in de pan en giet er een glas water bij. Roer om en meng met een eetlepel mosterd, een flinke scheut ketchup, een paar eetlepels worcestersaus. Voeg naar smaak een paar eetlepels cassonadesuiker toe. Kruid met gedroogde oregano, een koffielepeltje cayennepeper, peper en zout. Controleer bij het toevoegen van al deze smaakmakers voortdurend het resultaat. Maak het zo zoet en zo pikant als je zelf wil. Laat de saus nu een halfuurtje sudderen op laag vuur. Zorg ervoor dat de bereiding niet volledig uitdroogt. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Schat wel juist in of de vleesmassa op een hoopje kan blijven liggen op het broodje en niet uitvloeit op het bord. Niet écht moeilijk, je bent hobbykok voor iets hé! Halveer ondertussen de hamburgerbroodjes. Leg ze in een grillpan en grill ze op de snijvlakken. Leg de broodjes daarna even in een warme oven tot de saus klaar is. Smeer net voor het samenstellen van de burgers, de snijvlakken in met een laagje mosterd.
cassonadesuiker mosterd Worchester oregano cayenne hamburgerbroodjes olijfolie strofrietjes peper en zout
Afwerking. Meng de warme bereiding met de verse tomatenblokjes. Leg de onderste helft van de broodjes op een bord. Schep daarop een royale portie vulling. Zet er het hoedje bovenop. Serveer naar eigen inspiratie met een fris slaatje en bijvoorbeeld zoals hier, met ‘pommes pailles’, strofrietjes.
sloppy Joe’s burger Alle ingrediënten voor een sloppy Joe https://sloppyjoes.com/history/
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

sloppy Joe’s burger

De Sloppy Joe’s burger zou in 1917 gecreëerd zijn door José “Sloppy Joe” Abeal y Otero, een bareigenaar in Havana, Cuba. Zijn interpretatie van de Cubaanse picadillo werd een eenvoudig broodje gevuld met in tomaten gestoofd gehakt. En dan de Amerikaanse versie. Mogelijk komt de naam ‘Sloppy Joe’ van Joe Russell die het Cubaanse broodje als ‘loose meat sandwich’ op z’n menukaart zette. De Sloppy Joe’s Bar in Key West, Florida bestaat nog altijd (zie foto - Google maps). De link tussen de Cubaanse versie en de Amerikaanse, is waarschijnlijk Ernest Hemmingway, een reguliere klant in beide bars. Wat er ook van waar is, één zekerheid blijft: je kan deze burger niet propertjes eten zonder bestek…
Bereiding
Hak een grote zoete ui fijn. Druk een paar knoflookteentjes door de knoflookpers. Schil een rode en een gele puntpaprika en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika’s in zeer fijne blokjes. Ontvel een tweetal tomaten, maak ze leeg en snijd het vruchtvlees in reepjes. Zet het rundsgehakt klaar en reken op 100 gram per burger. Bak het gehakt in een pan met een scheutje olijfolie. Blijf roeren en pletten om ervoor te zorgen dat de gehaktkorrels gelijkmatig bruin worden. Voeg halverwege dit proces de fijngesnipperde ui, de paprikablokjes en de geperste knoflookteentjes toe. Roer om en laat een paar minuutjes bakken. Schep een blikje tomatenpuree en, bij voorkeur, een klein flesje Siciliaanse passata in de pan en giet er een glas water bij. Roer om en meng met een eetlepel mosterd, een flinke scheut ketchup, een paar eetlepels worcestersaus. Voeg naar smaak een paar eetlepels cassonadesuiker toe. Kruid met gedroogde oregano, een koffielepeltje cayennepeper, peper en zout. Controleer bij het toevoegen van al deze smaakmakers voortdurend het resultaat. Maak het zo zoet en zo pikant als je zelf wil. Laat de saus nu een halfuurtje sudderen op laag vuur. Zorg ervoor dat de bereiding niet volledig uitdroogt. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Schat wel juist in of de vleesmassa op een hoopje kan blijven liggen op het broodje en niet uitvloeit op het bord. Niet écht moeilijk, je bent hobbykok voor iets hé! Halveer ondertussen de hamburgerbroodjes. Leg ze in een grillpan en grill ze op de snijvlakken. Leg de broodjes daarna even in een warme oven tot de saus klaar is. Smeer net voor het samenstellen van de burgers, de snijvlakken in met een laagje mosterd.
Ingrediënten
ingrediënten - info rundergehakt ui knoflook paprika’s tomaten tomatenpuree ketchup
cassonadesuiker mosterd Worchester oregano cayenne hamburgerbroodjes olijfolie strofrietjes peper en zout
receptfiche receptfiche sloppy Joe’s burger Alle ingrediënten voor een sloppy Joe https://sloppyjoes.com/history/
de              passie Creatief Koken kookvurige