ingrediënten - info
gehaktballetjes
kippenbouillon
rode wijn
brandy
tomato frito
tomatenpuree
tomatenconfituur
albóndigas en salsa de tomate
zacht paprikapoeder
peper en zout
saffraan
peterselie
knoflook
rode paprika
geroosterde uitjes
uien
olijfolie
De vleesballetjes. Pocheer de vleesballetjes in
kippenbouillon net zolang tot ze bovendrijven. Laat uitlekken
en zet ze even afgedekt aan de kant. Bewaar het
pocheervocht. Bak de balletjes daarna rondom bruin in
olijfolie.
Maak de saus. Stoof samen in een pannetje in een beetje
olijfolie: een ui op halvemaantjes gesneden en een rode
paprika op reepjes gesneden. Als de uisnippers glazig worden
voeg je een glas rode wijn toe. Maak in een cutter een mix van
een handvol peterselie en een paar knoflookteentjes. Voeg
toe. Giet er een paar pollepels van het bewaarde
pocheervocht bij en roer om. Laat afgedekt een kwartiertje
stoven.
Giet in een sauspannetje een bokaaltje tomato frito, een klein
blikje tomatenconcentraat en een paar eetlepels
tomatenconfituur. Zeef de groentemix over dit pannetje en
druk zoveel als mogelijk het vocht uit de groenten. Roer om en
breng op smaak met peper, zout, zacht paprikapoeder en een
zakje saffraanpoeder. Laat even doorkoken en verminder dan
het vuur.
Giet een glas brandy bij de saus en leg er de vleesballetjes in.
Roer om, dek de pan af en laat een kwartiertje sudderen op
laag vuur. Werk af, net voor het opdienen, met een paar
plukjes gehakte peterselie en een handvol gedroogde
geroosterde uitjes uit een bokaal. Geef er gebakken patatjes
bij of een ander bijgerecht naar keuze.
Zeg niet zomaar ‘balletjes in tomatensaus’ tegen
albóndigas en salsa de tomate! De saus is anders en het
vlees ook. Als je in Spanje op vakantie bent, kies dan
voor de door de Spaanse slager klaargemaakte
gehaktballetjes van écht Iberisch varken of eventueel van
rund. Je kan de vleesballetjes thuis uiteraard zelf draaien
van kwaliteitsvol vlees uit eigen regio, voorbereid met
kruiden en bindmiddelen. Ze moeten ongeveer de grootte
van een pingpongballetje hebben. Deze albóndigas kan
je ook opdienen als tapas.