ingrediënten - info
½ kg bidsprinkhaankreeftjes
10 tijgergarnalen
fideos nr 4
rode paprika
selder
tomato frito
uien
fideuá con galeras y gambones
knoflook
peterselie
trostomaatjes
brandy
tijm
olijfolie
saffraan
paprikapoeder
peper en zout
Voorbereiding. Bewaar een paar volledige
bidsprinkhaankreeftjes voor de afwerking. Verwijder van de
overige het kop- en staartstuk. Knip met een scherpe schaar
in de lengte links en rechts het pantser open, maar verwijder
dat nog niet. Bewaar het afval en leg de bijgewerkte kreeftjes
naast elkaar in een bakje. Zet dat een uurtje in de diepvries.
Verwijder dan pas het pantser van de kreeftjes. Het zachte en
kwetsbare vlees zal nu ongeschonden blijven. Zet dat weg in
een bakje in de frigo. Leg de pantsers bij de rest van het afval.
Knip de sprieten en poten weg van de gambones
(tijgergarnalen). Bewaar er een paar voor de afwerking.
Verwijder van de andere het kopstuk, de staart en het pantser.
Doe dit alles bij de rest van het afval. Verwijder het
darmkanaal van de tijgergarnalen, maar gebruik dit niet voor
de bouillon.
Bouillon. Snijd een paar uien, liefst grote lente-uien als je die
ergens kan kopen en snijd ze met groen en al in grote
stukken. Verwijder de teentjes van een volledige bol knoflook.
Snijd de teentjes open maar pel ze niet.
Neem nu een diepe pan. Bak er het afval van de schaaldieren
in, in een beetje olijfolie. Als het een mooi kleurtje begint te
krijgen, schep je het in een kookpot. Was de pan niet af, maar
doe er opnieuw wat olie in en roerbak nu de uien met het
knoflook.
Doe er ook een handvol gehakte peterselie bij en kruid met
wat tijm en een paar draaien uit de pepermolen. Schep de
groenten bij het gebakken afval. Vul de kookpot aan met water
tot alles ondergedompeld is, maar meer ook niet. Teveel water
zou de smaak van de bouillon minder intens maken.
Breng aan de kook en verminder dan het vuur. Laat de
bouillon afgedekt een twintigtal minuutjes trekken. Zeef de
inhoud van de pot in een andere propere pot. Druk er zoveel
Bidsprinkhaankreeftjes (galeras) vind je niet aan onze
kust en zeker niet vers. In Valencia en omstreken zijn ze
in elke vishandel te verkrijgen. Er zit weinig vlees in, maar
verwerkt in een bouillon en een fideuá zijn ze niet te
schatten lekker! Behalve dat, houden de Catalanen ervan
om de beestjes te grillen. Ze snijden dan de kop eraf en
zuigen het pantser leeg.
De galeras, bidsprinkhaankreeftjes dus, leven in holen en
spleten in de Middellandse Zee. In levenden lijve zijn het
helemaal geen doetjes, want hun bijnaam is
‘duimsplijters’. Volgens Wikipedia kunnen ze hun
speerklauwen versnellen met een snelheid die
vergelijkbaar is met die van een kogel van 0,22 kaliber
wanneer die wordt afgevuurd.
mogelijk vocht uit met de achterkant van een lepel tegen de
rand van de zeef. Breng de bouillon aan de kook en laat tot ¾
van het volume inkoken. Zet de bouillon aan de kant tot verder
gebruik.
De saus. Maak een fijne brunoise van een geschilde rode
paprika, een dikke ui en twee sprieten groene selder. Stoof
deze groente samen en afgedekt in een beetje olijfolie tot ze
gaar zijn. Voeg een mix toe van fijngehakte peterselie en
knoflook. Laat dit nog een minuutje stoven en giet er dan een
glas brandy bij. Roer om en laat de alcohol verdampen.
Giet nu een bokaaltje tomato frito in de pan en roer alles goed
om. Kruid met twee eenheden saffraanpoeder, zacht
paprikapoeder naar smaak, peper en zout. Giet een paar
pollepels bouillon bij de saus en meng.
Fideos. Kies voor een fijne soort fideos, zoals in dit geval nr 4.
Bak ze kort in een paellapan in een beetje olijfolie. Giet er nu
de saus bij en roer om. Hou de tijd in de gaten die volgens de
verpakking nodig is om de fideos te koken. Voeg af en toe nog
wat bouillon toe als de saus te droog wordt. Verminder het vuur
als de noedels ‘al dente’ zijn. Schep het bewaarde vlees van de
galeras bij de saus en roer om. Laat een paar minuutjes
sudderen.
Afwerking. Bak de bewaarde volledige galeras en de
gambones, zowel de volledige als de gepelde, samen in een
pannetje met wat olijfolie en een paar teentjes knoflook. Roer
eerst de gepelde gambones door de saus in de paellapan en
schik daarna de volledige exemplaren van beide schaaldieren
over de pan. Werk af met wat plukjes peterselie en
gehalveerde trostomaatjes. Klaar om op te dienen!
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.