ingrediënten - info
zwaardvis
kappertjes
citroen
olijfolie
platte peterselie
knoflook
zwaardvis in salmoriglio met gegrilde groenten
aubergine
courgette
rode paprika
rode ui
tijm
oregano
peper en zout
verse basilicum
Marinade. Meng een glas olijfolie met een half glas citroensap
en evenveel warm water. Klop deze combinatie op tot een
romige emulsie met de staafmixer of een garde. Voeg toe:
geperst knoflook naar smaak en een eetlepel kappertjes met
wat van hun vocht uit het potje. Zet een handvol fijngesneden
platte peterselie klaar.
Marineer de dunne schijven zwaardvis een tweetal uur. Zorg
ervoor dat de vis volledig ondergedompeld is en zet de kom in
de frigo.
Groenten. Kuis en snijd ondertussen een aubergine,
courgette, rode paprika en een paar rode uien in reepjes.
Wentel ze rondom in olijfolie en kruid met gedroogde tijm,
oregano en peper. Zet afgedekt weg.
Bereiding. Volgende werkwijze is bedoeld voor de skottel of
plancha. Je kan het gerecht ook perfect op een gewoon
kookvuur bereiden.
Haal de stukken zwaardvis uit de marinade en leg ze langs de
rand op de skottel. Bedoeling daarvan is dat de overtollige
marinade naar het midden van de skottel loopt, zodat de vis
niet stoomt, maar mooi bruin bakt. Draai de vismoten om na
een drietal minuutjes en bak verder tot de moten gaar en mooi
gekleurd zijn.
Giet de rest van de marinade in het midden van de skottel.
Meng met de gehakte peterselie. Laat een paar minuutjes
sudderen.
Leg de stukken zwaardvis met de saus in een ovenschotel.
Dek af en zet warm weg tot verder gebruik. Maak de skottel
proper.
De groenten. Bak de groenten gaar en rondom bruin in de
olijfolie. Kruid bij met peper en zout.
Op het bord. Een moot zwaardvis overgoten met
salmorigliosaus. Schik daarrond de gegrilde groenten en werk
af met wat verse basilicum. Dien op met brood of frietjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.