ingrediënten - info
panko
sesamolie
wokolie
rijstolie
mirin
rijstazijn
hoisinsaus
zoete sojasaus
vissaus
sojasaus (ongezoet)
gembersiroop
Chinese wijn
rode biet
bloemkool
tofu
radijsjes
komkommer
wortelen
De poké bowl vindt zijn oorsprong in Hawaï, waar het voor
het eerst werd bereid door inheemse Polynesiërs. Het
gerecht bestond uit fijngesneden rauwe vis met algen.
Na verloop van tijd evolueerde het gerecht, toen veel
Aziatische immigranten zich in Hawaï vestigden en hun
eigen culinaire invloeden toevoegden. Tegenwoordig is de
poké bowl een moderne variant van het oorspronkelijke
Hawaïaanse gerecht met fruit, groenten en soms met vis.
Hier in de vorm van
een ‘minibuffet’ met
een selectie van
kleine gerechten die
de gasten zelf
kunnen opscheppen.
Zoals te zien op de
foto links, worden de
borden
gepresenteerd met
de koude
ingrediënten erop. De
warme bereidingen
staan centraal op
tafel, zodat iedereen
zich gemakkelijk kan
bedienen.
minibuffet in poké bowl stijl
lente-uitjes
gember
mango
ananas
tonijn (duurzame vangst label)
gamba’s
kippenbouillon
suiker
sushirijst
sesamzaadjes
gedroogde gebakken uitjes
appelsap
maïszetmeel
knoflookpasta
kippenbouillon
kurkuma
knoflookpoeder
currypoeder
peper en zout
Gebakken panko met geroosterde sesamzaadjes. Rooster
een handvol sesamzaadjes in een droog pannetje tot ze bruin
kleuren. Zet ze even weg. Bestuif het pannetje nu met wat
sesamolie. Bak de pankokruimels tot ze kleuren. Meng af het
vuur met de geroosterde sesamzaadjes. Kruid met peper en
zout.
Deze bereiding kan je gebruiken om er de gemarineerde
tonijnblokjes in te wentelen. Maar je kan er ook de borden
mee afwerken.
Gemarineerde rodekool. Halveer een rodekool. Snijd het
witte hart eruit en de rest in reepjes. Hak ze fijn in de cutter.
Maak een marinade met appelsap, rijstazijn, een scheutje
hoisinsaus en een glaasje mirin. Kruid met peper en zout.
Marineer de rodekool minstens een uurtje. Laat uitlekken voor
je er de borden mee dresseert.
Gemarineerde rode biet. Snijd voorgegaarde rode bietjes in
flinterdunne reepjes. Marineer ze een uurtje in mirin en
rijstazijn. Kruid met peper en zout.
Gestoomde broccoli. Haal de roosjes van een stronk
broccoli. Stoom ze beetgaar, bijvoorbeeld in de microgolfoven.
Doe ze daartoe in een glazen bokaal, dek af met folie en stel
in op 2 à 3 minuten op vol vermogen.
Gesneden radijsjes. Kuis, was en snijd de radijsjes in
schijfjes of snijd ze kruislings in tot een bloempje.
Schijfjes komkommer. Snijd de komkommer op schijven en
probeer er iets creatiefs mee te doen, bijvoorbeeld met een
uitsteekring.
Gestoomde wortellinten. Kies voor peentjes met
wortelgroen. Snijd dat eraf maar laat een centimetertje zitten.
Snijd de worteltjes met een mandoline in flinterdunne repen.
Stoom ze gaar in een paar minuutjes. Kruid met peper en
zout.
Gebakken bloemkool. Haal de roosjes van een bloemkool.
Stoom ze kort. Maak een sausje met rijstolie, komijnzaad,
chilivlokjes, kurkuma, peper en zout. Meng de roosjes met het
sausje. Leg ze op een blad bakpapier. Bak ze krokant in een
tiental minuutjes in een oven voorverwarmd op 185°C.
Het fruit. Kies voor vers fruit. Snijd de ananas op zeer dunne
schijven en de mango op blokjes.
Krokant gebakken tofu. Laat de tofu voor het bakken goed
uitlekken. Giet het vocht uit het bakje weg, knijp het blok tofu
voorzichtig uit zonder te beschadigen en dep hem droog met
keukenpapier. Wentel ze in een bakje met maïszetmeel, tot ze
er rondom mee bekleed zijn. Maak een sausje van sesamolie,
knoflookpasta, zoete sojasaus en gemberpoeder.
Koude bereidingen
•
Gebakken panko met geroosterde sesamzaadjes
•
Gemarineerde rodekool
•
Gemarineerde rode biet
•
Gestoomde broccoli
•
Gesneden radijsjes
•
Schijfjes komkommer
•
Wortellinten gestoomd
•
Schijfjes mango
•
Verse ananas
Warme bereidingen
•
Krokant gebakken tofu
•
Gebakken bloemkool
•
Gebakken gamba’s
•
Kort gebakken gemarineerde tonijn
•
Gebakken currybloemkoolrijst
•
Sushirijst
Bak de tofublokjes in een pannetje met sesamolie tot ze goed
krokant zijn. Giet er het sausje over en bak even verder, tot de
tofu goed kleverig wordt. Zet warm weg tot gebruik.
Gebakken gamba’s. Verwijder het kopstuk en de ‘oren en
poten’ van de gamba’s. Snijd de rug open en verwijder het
darmkanaal. Bak de gamba’s kort aan beide zijden in hete
wokolie tot ze kleuren.
Maak een sausje met een glas Chinese wijn, kippenbouillon,
rijstazijn, een scheutje zoete sojasaus, versgeraspte gember,
op ringetjes gesneden lente-uitjes. Breng op smaak met peper
en zout. Giet het sausje over de gamba’s in het pannetje en
roerbak nog een paar minuutjes tot ze gaar zijn.
Kort gebakken gemarineerde tonijn. Kies voor tonijn met
een label van duurzame vangst. Snijd de moot in kubusjes
van een tweetal centimeter. Maak een marinade van rijstolie,
rijstazijn, gembersiroop, vissaus, ongezoete sojasaus,
gemberpoeder, peper en zout. Bepaal de onderlinge
verhoudingen naar eigen smaak. Marineer de tonijn een paar
uur. Schud de bokaal af en toe om de marinade gelijk te
verdelen.
Nu kan je kiezen. De gemarineerde tonijn hoeft niet gebakken
te worden. Maar het blijft uiteindelijke rauwe vis en sommige
gasten hebben daar een ‘tegengoesting’ voor. Daarom kan
het kort bakken van de gemarineerde vis daarvoor een
oplossing bieden.
Sushirijst. Kook de sushirijst volgens de instructies op de
verpakking. Breng op smaak met rijstazijn, mirin en een paar
eetlepels suiker.
Currybloemkoolrijst. Koop een zakje bloemkoolrijst of haal
de roosjes van een bloemkool en hak die zeer fijn in een
cutter. Maak een sausje met een beetje appelsap, een flinke
scheut kippenbouillon, kurkuma, gedroogde gebakken uitjes,
knoflookpoeder, versgeraspte gember currypoeder,
mangoblokjes en ananasblokjes. Pas de onderlinge
verhoudingen aan, aan je eigen smaak. Mix dit alles tot een
homogeen sausje.
Bak de bloemkoolrijst een paar minuutjes in een hete pan met
een scheutje wokolie. Giet er dan het sausje bij en roerbak tot
alle vocht bijna verdampt is. Zet warm weg tot het opdienen.
Het minibuffet op tafel. Dresseer alle koude bereidingen op
de helft van de borden. Op de andere helft kunnen de gasten
de warme bereidingen leggen. Zet individuele schaaltjes met
rijst en currybloemkoolrijst bij elk bord. Zet de schaaltjes met
de andere warme bereidingen in het midden van de tafel,
bereikbaar voor iedereen.