ingrediënten - info
braadkip
kipkruidenmix
kerstomaatjes
rode paprika’s
rode ui
knoflook
knoflookpoeder
dille
geroosterde uitjes
passata
olijfolie
orzo met kip en crème van paprika
verse basilicum
peper en zout
Griekse yoghurt
komkommer
feta
Griekse pasta (orzo)
lente-uitjes
zacht paprikapoeder
groentebouillon
tomatenpuree
witte wijn
peper en zout
stokbrood
Crème van paprika. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit
een drietal puntpaprika’s. Haal de schil eraf met een
dunschiller. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd twee rode
uien in halvemaantjes. Pel een halve bol knoflookteentjes en
kneus ze.
Stoof deze ingrediënten samen in wat olijfolie. Als de ui glazig
wordt, voeg dan een fles passata toe en een handvol
geroosterde uitjes. Breng op smaak met basilicum, peper en
zout. Laat even doorkoken.
Zet de staafmixer in de bereiding en mix net zolang tot een
fijne homogene saus ontstaat. Roer er een paar eetlepels
Griekse yoghurt doorheen. Houd de saus op temperatuur,
maar laat niet meer koken.
Orzo bereiden. Maak een kruidige groentebouillon en voeg
daaraan een potje tomatenpuree en een glas witte wijn toe.
Breng op smaak met zacht paprikapoeder, peper en zout. Giet
de nodige hoeveelheid orzo in een kookpot. Bedek met
bouillon, zodat de pasta net ondergedompeld is.
Breng aan de kook. Vanaf hier gelijkt het kookproces op het
maken van een risotto. Giet met een pollepel bouillon bij de
pasta om deze vochtig te houden. Blijf roeren en bouillon
toevoegen tot de pasta beetgaar is. Dat gebeurt na een
zevental minuutjes. Het vocht moet nu bijna volledig verdampt
zijn, maar de pasta blijft smeuïg. Dek af en houd op
serveertemperatuur.
Gebraden kip. Wrijf de kip in met een kipkruidenmix. Bestuif
met olijfoliespray en leg ze in een ingevette ovenschotel. Zet
de schotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C
op heteluchtstand. Giet een glas water in de schotel, dek af en
laat nog 30 minuten bakken op de gewone stand. Zet dan de
oven af en laat de schotel er nog een kwartiertje in rusten.
Afwerking. Rasp een blok feta tot fijne sneeuw. Snijd een
lente-ui in ringetjes. Pof een handvol kerstomaatjes in een
pannetje met wat olie tot ze openbarsten. Pluk een handvol
basilicumblaadjes. Maak tzatziki met Griekse yoghurt en
geraspte en drooggeknepen komkommer, gekruid met gehakte
dille, peper uit de molen en knoflookpoeder.
Op het bord. Presenteer het gerecht aan tafel in een
paellapan (foto). Schep een portie orzo op de borden. Daarop
een stuk van de kip en ernaast een pollepel saus. Werk af met
een schep tzatziki, geraspte feta, gepofte tomaatjes,
uiringetjes en basilicumblaadjes. Geef er stokbrood bij.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: