ingrediënten - info
côte-à-l’os
anchovisfilets
appelkappertjes
ingelegde augurkjes
ingelegde zilveruien
knoflookpasta
olijfolie
la broufade uit de Camargue
rode balsamico
laurier
kruidnagel
uien
rode wijn
cognac
rozemarijn
tijm
peper en zout
Kies voor een mooi stuk rundsvlees, bijvoorbeeld zoals hier,
een côte-à-l’os zonder been. Haal het vlees uit de koeling en
snijd het terwijl het nog redelijk stevig is, in plakken van
ongeveer een ½ cm dik.
Maak met de staafmixer een emulsie van een half litertje
olijfolie, een kwartje rode balsamico-azijn en een paar
eetlepels knoflookpasta. Voeg nog toe: een borrelglas cognac,
een half glas rode wijn, een laurierblad, een paar stuks
kruidnagel, gedroogde tijm, rozemarijn en oregano. Marineer
de plakjes vlees een uurtje op kamertemperatuur in deze mix.
Het marineren mag langer dan een uur. Sommige recepten
spreken zelfs van een volledige nacht. Maar het hoeft niet
écht, omdat alle smaken toch in de saus tot hun recht komen.
Haal het vlees uit de marinade, laat het uitlekken en bak het
kort in een vleugje olijfolie. Bewaar de marinade. Snijd de uien
in dunne ringen. Fruit ze in olijfolie.
Hak een bokaaltje ansjovisfilets en een handvol peterselie.
Meng met twee eetlepels uitgelekte kappertjes, schijfjes
ingemaakte augurk en de rest van de marinade. Meng deze
bereiding met ‘beurre manié’, dat is een flinke klont zachte
boter gemengd met een paar eetlepels vloeiende bloem.
Leg in de slowcooker lagen ui, lapjes vlees en weer ui tot deze
ingrediënten opgebruikt zijn. Top af met de ansjovisbereiding.
Dek af met een blad alufolie. Zet het toestel op de hoogste
stand en kies voor 4 uur bereidingstijd. Maak je de broufade
klaar in de oven, kies dan voor een relatief lage temperatuur
tussen 120 en 150°C.
Controleer na afloop of het vlees voldoende gaar is. Meng alle
ingrediënten goed en schep de bereiding in een aardenwerk
pot. Dat is uitsluitend bedoeld voor een passende presentatie
aan tafel. Werk de borden af met een paar appelkappertjes,
gesneden ingelegde uitjes en plukjes peterselie.
La broufade is een traditioneel gerecht uit de Camargue
in Zuid-Frankrijk. Het Provençaalse woord "broufado"
betekent zoveel als "stoofpot". Het was een typisch
gerecht van de Rhôneschippers die in de 18e en 19e
eeuw met hun boten goederen vervoerden over die rivier.
Het gerecht werd genoemd in het “Rhonelied” van
Frédéric Mistral uit 1897: "En als ze de dikke en sterke
broufade eten waarbij het rundvlees op de uien wordt
gestapeld, doen ze eer aan de weelderige stukken en
slaan ze op de kruik.". De schippers dronken er blijkbaar
steeds witte wijn bij.