everzwijnterrine met kerstbiersaus
Terrine:
750 gr everzwijn
250 gr varkenslever
100 gr spekjes
200 gr gerookt, dun
gesneden buikspek
jeneverbessen
brood
melk
gin
200 gr ui
peper & zout
oregano
peterselie
Kerstbier heeft eigenschappen die goed samengaan met
de smaak van wildpaté. Er zitten meestal extra kruiden in
die passen in het beeld, zoals vanille, kaneel en
kruidnagel, jeneverbessen en sinaasrasp.
Hier werd het gebruik ervan beperkt tot de confit, maar je
kan er best mee experimenteren om het bier ook te
verwerken in de paté.
ingrediënten - info
Saus:
zonnebloemolie
boter
sjalot
boterraap
peren
witloof
veenbessen
kandijsuiker
gember
kerstbier
ciderazijn
peper & zout
Draai het everzwijnvlees, de spekjes en de lever door de
vleesmolen. Meng met gemalen jeneverbessen, gin,
broodkruim, melk en gesnipperde ui. Breng op smaak.
Smeer een terrine in met boter en bedek de wanden met lapjes
gerookt spek. Laat genoeg overschot langs boven om toe te
plooien. Schep het vlees in de terrine en druk goed aan. Plooi
de speklappen dicht over de vulling.
Decoreer de bovenkant met laurierblaadjes en jeneverbessen.
Dek de terrine af met een deksel of met aluminiumfolie. Laat 1
u 20 minuten bakken in een oven op 200°C.
Neem het deksel eraf, leg een blad folie op de paté en zet
daarop een zwaar gewicht (bijvoorbeeld een strijkijzer). Laat
de terrine volledig afkoelen onder het gewicht en bewaar liefst
een paar dagen voor gebruik in de frigo.
Snijd de afgekoelde terrine in schijfjes en dien op met saus.
Maak de saus (confit): sauteer de gesnipperde sjalot en
gesneden raap. Breng op smaak. Snijd de peren en het
witloof in blokjes.
Voeg samen en doe er nu alle andere ingrediënten bij. Breng
aan de kook. Laat 30 minuten sudderen tot het vocht bijna
weg is. Dien afgekoeld op bij de terrine.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.