ingrediënten - info
verse spruiten
ui
knoflook
Spruitjes of ‘spruitkool’ is een wintergroente. Het is een
product met vele mogelijkheden. Ze zijn onmisbaar in een
stevige Belgische hutsepot, ze laten zich gemakkelijk
verwerken in een quiche, je kan er een puree of een
stamppot mee maken en ze passen ook perfect als
bijgerecht bij een doordeweeks stuk vlees en een
gekookte aardappel. Als hobbykok kan je er bovendien
punten mee scoren in verfijnde gerechtjes op culinair
niveau. Gebruik bijvoorbeeld de losse blaadjes als
decoratie of serveer ze in een flan bij een wildgerecht.
spruitjes met spekjes
Snijd de onderkant van elk spruitje weg en verwijder de
donkergroene blaadjes. Snijd met een scherp mes een kruis
in de bovenkant van de spruitjes, tot ongeveer halverwege.
Dat heeft niets te maken met ons katholiek verleden. Het
heeft als functie om de spruitjes tot in de kern te garen. Je kan
ze dan ook beter pletten indien gewenst.
Snipper een ui in en fruit die glazig met een paar geplette
knoflookteentjes in een klontje boter.
Stoom de spruitjes gedurende 10 minuten. In plaats van ze te
stomen kan je ze ook afkoken in kippenbouillon voor nog
meer smaak.
Laat ze uitlekken en doe ze bij de ui in de pan. Kruid met
peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed en dek de pan
af. Laat nog een tiental minuutjes afgedekt garen op laag
vuur. Roer af en toe om. De spruitjes zijn gaar als ze geen
weerstand meer bieden als je erop duwt met een vork.
Snijd de speklappen in reepjes en bak die krokant in een
beetje boter. Meng ze dan met de bereiding in de pan en
schep de inhoud over in een schotel om op tafel te zetten.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.