nougatine
200 gr blanke hazelnoten
50 ml water
150 gr suiker
Rooster de ongepelde hazelnootjes in een droge hete
braadpan. Schud ze regelmatig door elkaar. Als de velletjes
beginnen te roken, kan je de pan van het vuur halen. Laat de
nootjes eventjes afkoelen tot je ze in je hand kan houden
zonder je vingers te verbranden. Neem nu een handvol
nootjes en wrijf ze met beide handen krachtig tegen elkaar,
zodat de velletjes eraf vallen. Doe dit ook met de rest van de
nootjes.
Doe de suiker en het water in een steelpannetje en roer goed
om. De suiker moet volledig onder water staan. Zet het vuur
op middelhoog en blijf verder van de pan af. Het zal even
duren, maar na een tiental minuutjes wordt de bereiding
lichtbruin gekaramelliseerd. Laat het proces niet te ver gaan,
want dan krijg je een verbrande koek op de bodem van je pan.
Schep er af het vuur de nootjes bij, meng goed en stort ze
onmiddellijk op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Laat
volledig afkoelen.
Voor het gebruik: breek stukken af van de klomp noten en
maal die in de keukenrobot tot een fijne nougatine. Die schep
je bijvoorbeeld op een bresiliennetaartje als toplaag.
Nougatine is een harde vorm van nougat. In de witte,
zachte soort wordt eiwit en honing verwerkt. De bruine is
knapperig en wordt gemaakt zonder eiwitten.
Nougatine is een specifieke bereiding van hazelnoten en
suikerkaramel. De meest bekende toepassing is deze als
toplaag op een bresiliennetaart.
Kruimelpad
Selectie
Voorbeeld van toepassing