griet lamsoor en venkel-zeewiersalade
lamsoor venkel ui knoflook gezouten boter culinaire room peper uit de molen
ingrediënten - info dille gedroogde peterselie verse peterselie zeewiervlokken griet
Stoof in blokken gesneden venkel gaar, samen met een gesneden ui en geplet knoflook in gezouten boter. Doe er een paar scheuten culinaire (lichte) room bij. Breng op smaak met een paar draaien uit de pepermolen, dille, gedroogde peterselie en gedroogde zeewiervlokken. Die vlokken hydrateren opnieuw bij gebruik en geven een absoluut unieke smaak aan de venkelbereiding. Laat even inkoken en klaar. Werk op het bord af met een plukje peterselie.
Bak de griet in een paar minuten aan elke kant in ruim veel geklaarde boter tot het vel krokant is. Zet warm weg. Ontdoe het lamsoor van de dikste stelen. Was het grondig en droog het in de slazwierder. Haal de visrestjes uit de pan van de griet, voeg wat boter toe en bak het lamsoor daarin kort, maar krachtig tot beetgaar. Het mag geen slappe spinazie worden.

griet met lamsoor en venkel-zeewiersalade

Het seizoen van deze zeegroente loopt van half maart tot eind oktober. En omdat niets in het leven simpel is: de bladeren van het échte lamsoor zijn niet eetbaar. Eigenlijk eten we de bladeren van de zeeaster, die verkocht worden onder de naam 'lamsoor'. Beide planten lijken op elkaar en gedijen in hetzelfde biotoop. Dus de verwarring is snel gemaakt. Dit maar om te zeggen dat de laarzen aantrekken om zelf lamsoor te gaan plukken op de zilte Zeeuwse schorren, géén goed idee is.
de              passie Creatief Koken kookvurige
print

griet met lamsoor

en venkel-

zeewiersalade

Stoof in blokken gesneden venkel gaar, samen met een gesneden ui en geplet knoflook in gezouten boter. Doe er een paar scheuten culinaire (lichte) room bij. Breng op smaak met een paar draaien uit de pepermolen, dille, gedroogde peterselie en gedroogde zeewiervlokken. Die vlokken hydrateren opnieuw bij gebruik en geven een absoluut unieke smaak aan de venkelbereiding. Laat even inkoken en klaar. Werk op het bord af met een plukje peterselie.
Bak de griet in een paar minuten aan elke kant in ruim veel geklaarde boter tot het vel krokant is. Zet warm weg. Ontdoe het lamsoor van de dikste stelen. Was het grondig en droog het in de slazwierder. Haal de visrestjes uit de pan van de griet, voeg wat boter toe en bak het lamsoor daarin kort, maar krachtig tot beetgaar. Het mag geen slappe spinazie worden.
Bereiding Ingrediënten
lamsoor venkel ui knoflook gezouten boter culinaire room peper uit de molen
ingrediënten - info dille gedroogde peterselie verse peterselie zeewiervlokken griet
Het seizoen van deze zeegroente loopt van half maart tot eind oktober. En omdat niets in het leven simpel is: de bladeren van het échte lamsoor zijn niet eetbaar. Eigenlijk eten we de bladeren van de zeeaster, die verkocht worden onder de naam 'lamsoor'. Beide planten lijken op elkaar en gedijen in hetzelfde biotoop. Dus de verwarring is snel gemaakt. Dit maar om te zeggen dat de laarzen aantrekken om zelf lamsoor te gaan plukken op de zilte Zeeuwse schorren, géén goed idee is.
de              passie Creatief Koken kookvurige