Leg de kalfszwezeriken minstens 6 uur in een kom met koud
water. Ververs het water een paar keer. Kook ze daarna
gedurende 15 minuten in gezouten water. Laat nog even af het
vuur nagaren.
Spoel de zwezeriken onder koud stromend water en verwijder
vet en vliezen. Leg ze in een lege kom, dek af met folie en zet
er een gewicht op, bijvoorbeeld een kleinere kom gevuld met
water. Zet deze constructie in de koelkast tot de volgende dag.
Maak nu (de volgende dag dus) de wortel-pastinaakpuree.
Stoof een fijngesnipperd sjalotje met een paar teentjes
knoflook in een beetje boter. Het sjalotje moet glazig zijn, niet
kleuren. Zet even weg, van het vuur.
Schil gelijke hoeveelheden pastinaak en wortelen. Snijd ze in
grote stukken en stoom ze gaar. Laat uitlekken, voeg een
klontje boter en een scheutje room toe.
Voeg de bereiding met het sjalotje toe en meng goed. Breng
op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Pureer met de
staafmixer. Warm terug op in een pannetje op laag vuur tot
gebruik.
Haal het klokhuis uit de appels. Verdeel de ongeschilde appel
in partjes, bestuif met balsamico en bak de schijfjes in wat
boter tot ze bijna gaar zijn.
Bestrooi de zwezeriken met bloem. Laat boter bruisen in een
pan. Laat de zwezerik een paar minuten (3 à 4) op een
middelzacht vuurtje krokant worden aan één kant. Bestrooi
met peper en zout en keer ze om. Laat weer een paar minuten
bakken, totdat ook de andere kant ook een mooi korstje heeft.
Vermijd om het vlees teveel om te keren in de pan.
room
peper en zout
nootmuskaat
appelen
balsamico-azijn
balsamico crème
vloeiende bloem
ingrediënten - info
kalfszwezeriken
wortelen
pastinaak
sjalotjes
knoflook
boter
Je houd ervan of je walgt ervan: kalfszwezeriken. Ik heb
nog niemand ontmoet die zegt, bof, niet mijn ding, maar
OK, laat maar komen. Voor mij is dit nu wél een echte
delicatesse. Goed krokant gebakken en met een ‘zoete
toets’ als begeleiding, … laat maar komen!
kalfszwezerik met wortel-pastinaakpuree
Op het bord: een laag wortel-pastinaakpuree met daarop
de krokant gebakken kalfszwezeriken. Daarnaast,
dakpansgewijs de gebakken appel. Vooraan een paar
eetlepels balsamicocrème.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.