uien
balsamico
worcestershiresaus
bieslook
mascarpone
eieren
olijfoliespray
peper en zout
aspergetagliatelle carbonara met room
ingrediënten - info
witte asperges
pancetta in dikke plakken
parmaham
gruyère
parmezaan
eieren
De asperges. Schil de asperges grondig en snijd het onderste
stuk eraf. Snijd ze nu in tagliatelle. Zet de dunschiller net
onder de kop van een asperge, oefen wat extra druk uit en
snijd er in één vlotte beweging een dunne reep af. Draai de
asperge om en herhaal dit nog een keer.
Stoom de aspergetagliatelle gaar in een tiental minuutjes voor
een ‘al dente’ resultaat. Stel zelf de stoomtijd bij, afhankelijk
van de dikte van de repen en de gewenste garing.
Pancetta. Kies voor één centimeterdikke plakken pancetta.
Verwijder de vetrand en snijd de plakken in dobbelsteentjes.
Bestuif een pan met olijfolie en bak het vlees krokant.
Carbonarasaus met room is voor een échte Italiaan een
beetje zoals vloeken in de kerk. De room, of hier de
mascarpone hoort er absoluut niet bij. Toch is de
combinatie bijzonder geslaagd, ook in combinatie met
asperges die in tagliatelle gesneden worden én een paar
andere a-typische ingrediënten voor een carbonara.
De saus. Week de aanbaksels in de pan los met een scheutje
water. Zeef het braadvocht en giet het terug in de pan. Voeg
250 g mascarpone toe en roer om met een spatel tot een
romige saus. Meng met een handvol geraspte gruyère. Breng
op smaak met een bescheiden scheutje worcestershiresaus,
peper en zout. Roer twee eidooiers door de saus en laat die
niet koken.
Andere mise-en-place: kook é eieren hard en hak ze fijn.
Snijd een grote ui in schijven en bak ze in een beetje olijfolie
rondom goudbruin tot ze bijna karamelliseren. Breng op
smaak met wat rode balsamico. Trek een paar schelletjes
parmaham in repen en zet een potje droge gebakken uitjes
klaar.
Op het bord. Begin met een hoopje aspergetagliatelle met in
het midden een pollepel saus. Werk af met pancetta, gehakte
eitjes, reepjes parmaham, gekaramelliseerde uien en droge
gebakken uitjes, geraspte parmezaan en gesnipperde dille.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.