vodka
rode paprika
knoflook
tomatenpuree
paprikapoeder
champignons
olijfolie
augurkjes
lente-ui
zure room
gehaktballetjes met stroganoffsaus
ingrediënten - info
gemengd gehakt
oud brood
melk
uien
eieren
peterselie
peper en zout
boter
runderbouillon
De bouletten. Week het broodkruim in een beetje melk. Stoof
fijngesneden ui in wat boter tot licht gekleurd en laat afkoelen.
Meng een kilootje gemengd gehakt met uitgelekt broodkruim,
de gestoofde ui, een tweetal losgeklopte eieren, gehakte
peterselie, peper en zout. Maak er nu ballen van, met een
gewicht van ongeveer 100 gr per stuk.
Bak de bouletten rondom bruin in een pan met boter. Zet ze
warm weg. Ze hoeven nog niet volledig doorbakken te zijn.
Leg ze in een kookpot, samen met een bodempje
runderbouillon en een half glas vodka. Laat ze afgedekt een
half uurtje sudderen en controleer de garing. Haal de ballen
uit het kookvocht en hou ze op temperatuur. Zeef het
kookvocht en zet het even langs de kant.
Stroganoffsaus. Snijd een paar gele uien in halvemaantjes.
Schil een rode paprika met een dunschiller. Snijd een paar
tentjes gepeld knoflook op dunne schijfjes. Fruit deze
ingrediënten samen in een pan met een klontje bruisende
boter. Meng met een klein potje tomatenpuree, het bewaarde
kookvocht en een half litertje runderbouillon. Kruid met zacht
paprikapoeder, peper en zout. Laat onafgedekt een kwartiertje
tot een half uurtje sudderen. Je kan de saus binden met wat
zetmeel opgelost in water, maar het hoeft niet.
Snijd ondertussen een bakje champignons in partjes en bak
deze goudbruin in een pan met een beetje olijfolie. Snijd een
paar augurkjes op schijfjes. Voeg de gebakken champignons
toe aan de saus en meng goed. Meng er daarna de gesneden
augurkjes doorheen. Giet tot slot een glas vodka in de saus,
meng en leg er de gehaktballen bij en laat de alcohol
verdampen.
Op het bord. Leg een paar bouletten op een bord, schep er
de saus overheen en werk af met gesneden lente-uitjes.
Serveer met een flinke eetlepel zure room. Hierbij past brood,
gekookte rijst of korte pasta. Maar ‘feel free’ voor een ander
soort bijgerecht of helemaal niets.